1EUR = 4.8297 RON | Bucureşti 5 º

Finanţe şi bănci

Acţionarii Fondulului Proprietatea au votat luni listarea secundară la Londra

Acţionarii Fondului Proprietatea /FP/au votat luni listarea secundară a Fondului la Bursă de la Londra, precum şi toate propunerile recomandate de administrator, a declarat, la finalul Adunării Generale a Acţionarilor, managerul FP, Greg Konieczny.

28 apr, 2014 | Agerpres

Listarea la Bursă din Londra vă fi una tehnică şi nu se vor emite acţiuni noi. Prima opţiune pentru modalitatea listării la Londra este prin instrumente financiare de tipul Depositary Interests, iar cea de-a doua opţiune este prin Certificate Globale de Depozit (GDR-uri), precum în cazul Romgaz. Legislaţia românească actuală nu permite însă utilizarea GDR-urilor decât pentru oferte publice iniţiale/ IPO/, în timp ce listarea FP nu se va face cu emiterea de acţiuni noi, iar Fondul ar avea nevoie de o derogare în acest sens.

Potrivit preşedintelui executiv al companiei Franklin Templeton (administratorul FP), Mark Mobius, şi managerului FP, Greg Konieczny, la Bursă din Londra există un număr mare de investitori Instituţionali activi în ceea ce priveşte plasamentele în fonduri închise, cum este şi FP, cu active în administrare de peste 100 miliarde dolari. Din cele 422 de Fonduri listate la Bursă din Londra, FP ar fi al doilea că valoare a activului net şi al 4-lea după capitalizarea de piaţă.

Mai mult, discount-ul actual al acţiunilor FP faţă de valoarea unitară a activului net, de 30%, poate fi foarte atractiv pentru investitori, iar efectul va fi reducerea substanţială a discount-ului cu care se tranzacţionează acţiunile FP. Cele mai mari 10 fonduri listate la Bursă din Londra se tranzacţionează cu un discount mediu de numai 1,2%.

Luni, acţionarii FP au aprobat prelungirea contractului pentru administratorul Fondului - compania Franklin Templeton Investment Management Limited, precum şi reducerea capitalului social, modificarea actului constitutiv şi un nou program de răscumpărare de acţiuni proprii.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 a fost modificat, veniturile totale bugetate fiind menţinute la 631,91 milioane lei, dar cheltuielile totale au fost majorate cu un milion lei, la 76,89 milioane lei, Administratorul fiind mandatat să angajeze cheltuieli de consultanţă strategică în limita sumei de un milion de lei.

Profitul net bugetat pentru 2014 a fost revizuit, astfel, în scădere la 555 milioane lei.

Acţionarii au aprobat reducerea capitalului social va fi redus de la 12,861 miliarde lei la 11,815 miliarde lei, prin anularea a 1,1 miliarde acţiuni proprii, răscumpărate de FP. Noul capital social al FP, de 11,815 miliarde lei, este divizat în 12,437 miliarde acţiuni cu valoarea nominală de 0,95 lei /acţiune.

De asemenea, acţionarii FP au aprobat un al patrulea program de răscumpărare de acţiuni proprii şi prelungirea contractului administratorului pentru o perioadă de doi ani, începând cu 30 septembrie 2014.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO