Acţionarii FP vor primi 0,05 lei/acţiune în plus la dividende. Fondul le împarte 677 mil. lei din capital

Fondurile de investiţii acţionare ale Fondului Proprietatea nu au avut probleme să aprobe, luni, distribuţia către acţionari a 677 de milioane de lei, prin reducerea capitalului social cu 5%. Valoarea nominală a unei acţiuni a fost redusă de la 1 leu la 0,95 lei / titlu, diferenţa urmând să fie dată acţionarilor. Nu se ştie dacă se va impozita.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 feb. 2014, 09:06
Acţionarii FP vor primi 0,05 lei/acţiune în plus la dividende. Fondul le împarte 677 mil. lei din capital

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, luni, reducerea cu 5% a capitalului social, prin ştergerea a 0,05 lei din valoarea nominală a fiecărei acţiuni.

Pentru aprobarea operaţiunii (respinsă anul trecut) a fost necesară, de data asta, prezenţa a doar 50% din drepturile de vor la AGA, iar fondurile strpine de investiţii au mai mult.

Adunarea Generală a acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) a început luni la ora 10, având pe ordinea de zi:

1. Reducerea cvorumului minim la adunările extraoridinare ale acţionarilor în vederea aprobării mai uşoare a dizolvării fondului; 

2. Aprobarea reducerii capitalului social subscris cu 677 de milioane de lei, de la 13,538.087.407 lei
la 12.861.183.036,65 lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor SC Fondul Proprietatea SA de la 1,00 lei la 0,95 lei / acţiune.

Diferenţa ar urma să fie distribuită acţionarilor, proporţional cu acţiunile deţinute.

Este puţin probabil ca fondurile de investiţii acţionare să întâmpine vreo dificultate în a aproba reducerea capitalului. 

Acţionari instituţonali străini controlează peste 54% din drepturile de vot şi este nevoie doar de 50% din totaluldrepturilor de vot, pentru a se valida decizia AGA de azi. Lor li s-ar păutea adăuga multe din voturilke acţionarilor instituţionali români, care au peste 8,4 % din voturi.

Persoanele fizice române mai au 20% din acţiunile aferente capitalului social subscris, iar cele străine mai au peste 5,5%. Statul ar mai trebui să verse active corespunzând cu peste 2%, iar Fondul a rsăcumărat aproape 10% din propriile acţiuni.

Fondurile de investiiţii, mai ales cele străine dominate de compania de inevstiţii de risc Elliott Associates, căreia i s-au alăturat şi investitori români s-au arătat deja dornice să-şi împartă cât mai mult şi cât mai repede din averea FP.

Pe ordinea de zi este modificarea actului constituţional al FP astfel încât deciziile de majorare sau reducere a capitalului social, sau de dizolvare anticipată a Fondului să poată fi luate cu o prezență a acționarilor de cel puțin 1/4 din drepturile de vot la prima convocare, sau de cel puțin 1/5 din totalul numărului de actiuni dând drept de vot, la cea de-a doua convocare.

De asemenea convocatorul AGA susţine că „reducerea (capitalului social cu 5%, n.r.) este justificată de optimizarea capitalului social al Fondului Proprietatea, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat al SC Fondul Proprietatea SA. După reducere, capitalul social subscris al SC Fondul Proprietatea SA va fi în valoare de 12.861.183.036,65 RON, împărţit în 13.538.087.407 acţiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,95 RON”.

Redistribuirea către acţionari a activelor FP a fost declanşată odată cu campaniile de răscumpărare a propriilor acţiuni, pentru care a fost necesară lichidarea pachetului deţinut la Transgaz. 

Fenomenul a intrat în jargonul pieţei sub denumirea de „vânzare pe bucăţi a FP”.

Dacă împărţirea celor 5% din capitalul social al FP nu este decât o chestiune de timp, căci va fi necesară şi avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, mai dificilă va fi rezolvarea dilemei, dacă se va impozita sau nu alocarea către acţionari.

Modul de distribuţie este descris în raportul trimis la BVB.

Oficialii Franklin Tempelton, compania care administrează Fondului, susţin că nu poate fi vorba de impozitare, din moment ce s-ar „înapoia” o parte din capitalul social.

Totuşi, o operaţiune similară urmează să aibă loc la compania imobiliară Primcom, controlată de FP (peste 75% din acţiuni), iar managementul acesteia a prevăzut impozitarea.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cel mai mare număr de cazuri noi din ultimele trei luni: 16.760 infecţii. 65 morţi în 24 de ore – Coronavirus marţi, 18 ianuarie 2022
Cel mai mare număr de cazuri noi din ultimele trei luni: 16.760 infecţii. 65 morţi în 24 de ore – Coronavirus marţi, ...
Criza Coronavirus marţi, 18 ianuarie 2022 - 16.760 cazuri noi, 65 morţi în 24 de ore. Este cel mai mare număr de infecţii ...
Care sunt obiectivele tale pentru început de an? Iată 4 paşi pe care îi poţi face în 2022
Care sunt obiectivele tale pentru început de an? Iată 4 paşi pe care îi poţi face în 2022
La început de an toată lumea este dornică să-și pună cât mai multe obiective care, din păcate, riscă să fie neîndeplinite ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 18.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 18.01.2022
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR.