Acţiunile Băncii Carpatica au urcat cu peste 6%, într-o piaţă apatică şi rulaj redus

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu peste 6% în prima parte a şedinţei de luni şi au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, într-o piaţă care a revenit foarte uşor pe verde spre mijlocul zilei şi unde lichiditatea abia a ajuns la 3,5 milioane lei.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 10:44
Acţiunile Băncii Carpatica au urcat cu peste 6%, într-o piaţă apatică şi rulaj redus

Piaţa a scăzut cu 0,44% în primele minute de tranzacţionare, însă după ora 11:30 a revenit foarte uşor pe verde. Astfel, la mijlocul şedinţei indicele general al Bursei, BET-C, se plasa cu 0,16% peste închiderea de vineri.

Fluctuaţiile uşoare au venit în cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 7 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu 6,28%, la 0,0677 lei, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele două şedinţe, când au urcat cu peste 9%. Astfel, acţiunile băncii sunt tranzacţionate la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Evoluţia de luni a venit pe un rulaj de 256.000 de lei, rezultat din 191 de transferuri.

Faţă de închiderea de miercuri, capitalizarea bursieră a băncii a crescut cu 29 milioane lei (6,6 milioane de euro), la 213 milioane de lei (47,6 milioane de euro).

În condiţiile în care banca nu a făcut niciun anunţ care să determine creşterea preţului din ultimele şedinţe, brokerii cred că creşterea este amplificată de volumele reduse de tranzacţionare din piaţă, iar fluctuaţiile preţului au atras mai mulţi investitori speculativi.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,37% peste închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,47%. Acţiunile a patru dintre SIF-uri au coborât cu 0,24% – 1,19%, iar titlurile FP au scăzut cu 0,28%.

La mijlocul şedinţei, indicele extins BET-XT a fost în stagnare, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,15% peste nivelul şedinţei precedente.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Lichiditatea pieţei abia a ajuns la 3,5 milioane lei (783.000 de euro), sumă cu 59% peste rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de doar 2,2 milioane lei (507.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 1,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,28%, la 0,7155 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris era în creştere cu 0,1%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Londra era în scădere cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează pe o serie de îmbunătățiri operaționale și de repoziționare de......
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...