Acţiunile Băncii Transilvania şi BRD au urcat cu aproximativ 1,5%, într-o piaţă în creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,76% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD (BRD) au urcat cu 1,38% şi, respectiv, cu 1,52%, susţinute de unele ordine de cumpărare plasate cel mai probabil de investitori străini.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 12:03
Acţiunile Băncii Transilvania şi BRD au urcat cu aproximativ 1,5%, într-o piaţă în creştere uşoară

Acţiunile celor două bănci au urcat cu aproximativ 1,5% încă de la deschidere, când au fost realizate transferuri cu volume mai ridicate decât în ultimele şedinţe. Preţurile au stat pe verde până la mijlocul şedinţei, deşi după prima jumătate de oră volumele de tranzacţionare au scăzut.

La ora 13:00, acţiunile Băncii Transilvania erau în creştere cu 1,38%, la preţul de 1,47 lei, iar titlurile BRD au fost cotate la 9 lei, preţ cu 1,52% peste închiderea de luni. Cele două titluri au fost, totodată, cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2 milioane lei şi, respectiv, de 1,8 milioane lei.

Brokerii cred că, cel mai probabil, evoluţia acţiunilor celor două bănci şi rulajele în creştere este determinată de ordinele de cumpărare plasate de unul sau mai mulţi investitori străini.

În acelaşi timp, acţiunile Transgaz (TGN) au avansat cu 1,42%, la 217,2 lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,09%, la 0,465 lei. Acţiunile celor două companii au înregistrat, de asemnea, rulaje în creştere, de 1 milion de lei şi, respectiv, de 918.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat al treilea rulaj, de 1,4 milioane lei. Cotaţia acestor titluri a crescut cu 0,32% şi a ajuns la 0,625 lei.

Având în vedere ponderile ridicate pe care le au calcul indicilor, cele cinci acţiuni menţionate au avut o influenţă semnificativă în evoluţia indicilor bursieri. Majoritatea indicilor au rămas pe creştere uşoară, deşi cele mai multe acţiuni de la BVB au fost transferate la preţuri uşor sub închiderea de luni.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,93%, iar indicele BET-NG a crescut cu 0,56%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Indicele extins BET-XT a fost cu 0,39% peste nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK a scăzut cu 0,14%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,65%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro), valoare cu 76% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 8,3 milioane lei (1,8 milioane euro).

Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,5 milioane lei, din care un deal de 3,1 milioane lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei), Banca Transilvania (2 milioane lei), BRD (1,8 milioane lei) şi Transgaz (1 milion de lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creşterecu până la 0,7%, în timp ce pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a anunțat miercuri următoarea generație de smartphone-uri pliabile revoluționare aflater la a patra generație, respectiv Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4. ...
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental ...
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...