Acţiunile BVB au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, într-o piaţă în revenire uşoară

Bursa a crescut uşor, pentru prima dată în ultimele trei zile, iar acţiunile BVB au urcat cu peste 2% şi au încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, la o zi după ce ASF şi-a dat avizul ca fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski să preia funcţia de director general al BVB.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 14:42
Acţiunile BVB au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, într-o piaţă în revenire uşoară

Piaţa a evoluat incert în prima oră de tranzacţionare, după care s-a stabilizat pe verde, iar interesul investitorilor a fost axat doar pe câteva acţiuni. La închiderea pieţei principale, indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,41%.

Transferuri de peste 100.000 de lei au înregistrat titluri emise de 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

„Cred că perioada de vacanţă a investitorilor se prelungeşte. Doar aceasta poate fi explicaţia pentru rulajele reduse, în condiţiile în care până acum am asistat doar la ştiri pozitive, chiar dacă pieţele externe dau semne de oboseală”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 26,2 milioane lei (5,9 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul de miercuri, de numai 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro). Mai mult de două treimi din lichiditatea pieţei au reprezentat operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (15,5 milioane lei, din care două deal-uri de 5,5 milioane lei) şi cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (2 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au revenit peste pragul psihologic de 0,7 lei şi au încheiat ziua în creştere cu 0,29%, fiind cotate la 0,7 lei.

„Preţul acţiunilor FP oscilează de câteva zile în jurul valorii de 0,7 lei/titlu, preţ susţinut de programul de răscumpărare iniţiat de companie. Fondul Proprietatea a răscumpărat deja aproape un sfert din cantitatea pe care şi-a propus-o şi, probabil, prin continuarea programului, preţul se va menţine la valorile înregistrate în aceste zile”, a afirmat brokerul.

Acţiunile BVB au continuat evoluţia de miercuri şi au urcat cu 2,21%, la 24,02 lei, pe rulaje în creştere. Acesta este cel mai mare preţ de închidere al titlurilor BVB din 10 septembrie 2012, când cotaţia de la finalul şedinţei a fost de 24,14 lei.

Cotaţia maximă atinsă joi de acţiunile BVB a fost de 24,6 lei, respectiv cu 4,68% peste închiderea de miercuri.

În ultimele două şedinţe aceste titluri au avansat cu 6,1%, în urma avizului acordat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski să preia funcţia de director general al BVB.

„Dupa avizarea directorului general, preţul acţiunii BVB a urcat vertiginos, investitorii având încredere maximă în CV-ul acestuia şi în posibilităţile lui de a-şi realiza programul impus de către Consiliul de Administraţie. Probabil că ascensiunea preţului nu se va opri aici, mai ales dacă noul director general va veni cu declaraţii optimiste”, a mai spus Murgoci.

Tranzacţiile realizate cu acţiunile BVB au însumat 2 milioane lei, iar volumul de titluri transferate reprezintă 1,12% din capitalul social al Bursei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,82% peste nivelul de miercuri, însă indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,26%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,85%. Acţiunile SIF-urilor au crescut cu 0,4% – 2,48%, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,29%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,85% peste şedinţa precedentă, iar indicele BET-BK a crescut cu 0,84%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Transilvania (1,9 milioane lei), Transgaz (1,8 milioane lei), Banca Transilvania (1,2 milioane lei) şi OVM Petrom (1,3 milioane lei, din care un deal de 362.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 3,1 milioane lei, faţă de 187.000 de lei în şedinţa precedentă. Peste trei sferturi din rulajul de joi a fost asigurat de un deal cu 5% din titlurile firmei Perla Covasnei (1,2 milioane lei) şi tranzacţii cu 13,51% din acţiunile Amplo Ploieşti (1,1 milioane lei).

Acţiunile Perla Covasnei, firmă de îmbuteliere a apelor minerale, controlată de familia Moraru, au fost transferate la preţul de 2,1 lei, de peste două ori mai mare faţă de cea mai recentă cotaţie din piaţa principală, înregistrată marţi.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1,6%. Bursele au revenit pe verde la deschiderea şedinţei, după trei zile consecutive de scădere, recuperarea venind după ce Rezerva Federală a SUA a publicat minuta şedinţei de politică monetară din iulie, care arată că oficialii băncii sunt mulţumiţi de planul preşedintelui instituţiei, Ben Bernanke, de a începe în acest an să reducă programul de relaxare cantitativă dacă situaţia economică din SUA va continua să se îmbunătăţească conform prognozelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...