1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

News

Acţiunile europene au închis cu cea mai mare creştere în peste două luni

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi cu cea mai mare creştere înregistrată în peste două luni, după ce decizia Rezerevei Federale (Fed) a SUA de a reduce măsurile de stimulare au sporit încrederea investitorilor că redresarea economiei americane este în curs.

19 dec, 2013 | Mediafax

Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 1,6%, marcând cel mai mare avans de două zile după luna iunie, transmite Bloomberg.

"Există un serntiment de uşurare, a dispărut incertitudinea privind restrângerea măsurilor de stimulare de către Fed. Oamenii sunt foarte atenţi la distincţia făcută de şeful Fed Ben Bernanke între reducerea stimulării şi înăsprirea politicii monetare. Astfel de explicaţii onferă Fed mai multă flexibilitate", a declarat Eric Mijot, director de strategie şi cercetări economice la compania Amundi Asset Management în Paris.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale Stoxx 600 a fost cu 24% mai mare decât media ultimelor 30 de zile.

Fed a anunţat miercuri că restrânge achiziţiile lunare de obligaţiuni destinate suplimentării lichidităţilor din piaţă de la 85 de miliarde de dolari la 75 de miliarde de dolari.

Banca centrală a precizat că intenţionează să menţină dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero cel puţin atât timp cât rata şomajului depăşeşte 6,5%, iar perspectiva inflaţiei este până la 2,5%.

În Europa, miniştrii de Finanţe au convenit cum să trateze problema băncilor în pericol de faliment, stabilind înfiinţarea unui fond de 55 de miliarde de euro, finanţat de industria bancară.

Indicii naţionali au crescut pe toate cele 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 1,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,5%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 1,5%.

Acţiunile Saab au consemnat cea mai mare creştere din ultimii 15 ani, de 33%. Compania suedeză a obţinut o comandă în valoare de 4,5 miliarde de dolari pentru livrarea a 36 de avioane de luptă forţelor aeriene din Brazilia.

Titlurile productorului danez de medicamente Algeta au avansat cu 1,4%. Grupul german Bayer a anunţat că va cumpăra Algeta pentru 2,9 miliarde de dolari.

AstraZeneca a încheiat tranzacţiile cu o creştere de 1% a acţiunilor. Compania anglo-suedeză va plăti până la 4,3 miliarde de dolari pentru preluarea participaţiei deţinută de Bristol-Myers Squibb la compania lor mixtă mixtă producătoare de medicamente de tratare a diabetului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO