Acţiunile europene au închis în creştere

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi în creştere pentru prima oară în ultimele trei şedinţe, susţinute de angajamentul lui Janet Yellen, nominalizată la şefia Rezervei Federale (Fed) a SUA, de a promova o redresare puternică a economiei americane, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 19:31
Acţiunile europene au închis în creştere

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,8%. În ultimele cinci săptămâni indicele a avut o evoluţie pozitivă, stimulat de menţinerea de către Fed a achiziţiilor de obligaţiuni şi de reducerea de către Banca Centrală Europeană (BCE) a dobânzii de politică monetară.

Yellen a declarat joi, la audierea sa în comitetul bancar al Senatului, că economia şi piaţa muncii performează cu mult sub potenţial, iar evoluţia lor trebuie să se îmbunătăţească înainte ca banca centrală să înceapă retragerea măsurilor de stimulare.

„Comentariile făcute de Yellen susţin creşterea pieţei. Condiţiile generale continuă să susţină acţiunile, o continuare a politicilor monetare relaxate pare probabilă, iar rezultatele trimestriale ale companiilor au depăşit în general aşteptările”, a declarat Rochard Hunter, director la Hargreaves Lansdown în Londra.

În Europa, PIB-ul zonei euro a avansat cu 0,1% în trimestrul al treilea, sub creşterea de 0,3% înregistrată în trimestrul al doilea, potrivit datelor publicate joi de biroul de statistică Eurostat.

Indicii naţionali au crescut pe 16 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele francez CAC 40 a avansat cu 1%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,1%, iar FTSE 100 cu 0,5%.

Acţiunile grupului francez Bouygues au urcat cu 6,2% datorită profitului trimestrial care a depăşit estimările analiştilor.

Titlurile RWE au scăzut cu 5,1%, grupul german de utilităţi anticipând declinului profitului anul viitor, din cauza preţurilor mici ale energiei. Acţiunile EON au închis cu 5,1% sub cotaţia de miercuri.

Acţiunile Zurich Insurance Group au avansat cu 2,5%. Compania a anunţat creşterea profitului trimestrial cu 64%, la 1,1 miliarde de dolari, peste estimările analiştilor.

Producătorul britanic de bunuri de lux Burberry a înregistrat o creştere de 1,9% a titlurilor, datorită vânzărilor care au depăşit pentru prima oară nivelul de 1 miliard de lire sterline (1,6 miliarde dolari), în primul semestru fiscal încheiat în septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...