Acţiunile europene au închis în scădere din cauza problemelor din SUA privind bugetul

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni cu cel mai mare declin din ultima lună, din cauza dezacordurilor din SUA privind bugetul, care ar putea duce la blocarea activităţilor guvernamentale, şi a riscului de cădere a guvernului în Italia, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 18:23
Acţiunile europene au închis în scădere din cauza problemelor din SUA privind bugetul

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,6%, dar în septembrie a avansat cu 4,3%. Creşterea lunară a fost determinată de Rezerva Federală americană, care a menţinut neschimbate achiziţiile lunare de obligaţiuni menite să susţină economia. Volumul tranzacţiilor cu acţiunile din Stoxx 600 a fost luni cu 4,6% mai mare faţă de media ultimelor 30 de zile.

„Apetitul pentru risc este în declin, din cauza dramelor politice de pe ambele maluri ale Atlanticului. Baza problemelor o reprezintă guvernele disfuncţionale, ceea ce înseamnă că incertitudinile politice vor fi tema dominantă, inversând încrederea din prima jumătate a lunii septembrie”, a declarat Witold Bahrke, analist la PFA Pension în Copenhaga.

În SUA, guvernul federal se îndreaptă spre prima oprire parţială a activităţilor din 1996, începând de marţi, după ce în weekend nu au existat semne de negocieri sau compromis în Camera Reprezentanţilor şi Senat.

Oprirea activităţilor angajaţilor federali ar reduce creşterea economică a SUA cu până la 1,4 puncte procentuale, potrivit analiştilor.

În Italia, premierul a spus că va cere un vot de încredere al Parlamentului, miercuri, pentru a salva guvernul, ca reacţie la retragerea a cinci miniştri din Executiv de către partidul lui Silvio Berlusconi.

Randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de 10 ani a urcat cu 0,02 puncte procentuale, la 4,43%.

Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a coborât cu 1,3%. Acţiunile UniCredit şi Intesa Sanpaolo, cele mai mari bănci din Italia, au scăzut cu 1,5%, respectiv cu 3,5%, iar titlurile Mediaset, grup deţinut de Berlusconi, cu 4,4%.

Componenta titlurilor companiilor din sectorul resurselor naturale a Stoxx 600 a scăzut cu 1,2%. Acţiunile Rio Tinto şi BHP Billiton, cele mai mari companii miniere la nivel mondial, au coborât cu 1,5%, respectiv cu 1,2%. Titlurile Anglo American au închis cu 1,9% sub nivelul de vineri.

Indicii naţionali au avut o evoluţie negativă pe toate cele 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra şi DAX al bursei din Frankfurt au închis în declin cu 1%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,4%. La Atena, indicele ASE a scăzut cu 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Rina Tirol și Rina Vista din Poiana Brașov, deținute de firma Amrom Conimnpex, aflată în insolvență, au fost cumpărate ...
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi non-UE este aberantă
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi ...
Guvernul ne-a făcut un mare cadou de Moş Nicolae şi a schimbat regulile în timpul jocului, împărţind ţările în ...
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum.