Acţiunile europene au închis în scădere

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere, din cauza tensiunilor politice din Italia şi a declinului peste aşteptări al comenzilor pentru bunuri de folosinţă îndelungată în Statele Unite, luna trecută, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 18:10
Acţiunile europene au închis în scădere

Indicele Stoxx 600 a scăzut cu 0,1%, iar volumul tranzacţiilor a fost cu 54% sub media ultimelor 30 de zile, bursa din Londra fiind închisă pentru o sărbătoare publică.

„Există o anumită îngrijorare legată de incertitudinile politice din Italia. Este reflexul asumării şi renunţării la risc. Băncile sunt în prima linie”, a declarat Raimund Saxinger, manager de fonduri la Frankfurt-Trust Investment.

AcţiunileUniCredit, cea mai mare bancă din Italia, au coborât cu 3,5%, membrii Partidului Libertăţii, al fostului premier Silvio Berlusconi, ameninţând că vor declanşa căderea Guvernului condus de Enrico Letta, dacă va fi menţinută o lege privind taxarea proprietăţilor. La originea disputei ar fi însă riscul excluderii din Senat a lui Berlusconi, în urma condamnării sale la închisoare pentru fraudă fiscală.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a urcat la 4,4%, iar spreadul faţă de obligaţiunile germane de referinţă a atins 2,51%.

Economistul american Nouriel Roubini a avertizat că o criză a guvernului Letta va creşte spreadul obligaţiunilor italiene la peste 3% în numai câteva zile.

În SUA, comenzile pentru bunuri de folosinţă îndelungată au scăzut peste aşteptări în luna iulie, cu 7,3%, cel mai mult după august 2012, după trei luni de creşteri. În iunie a fost consemnat un avans de 3,9%.

Indicii naţionali au scăzut pe 13 din 17 pieţe de capital din Europa Occidentală care au fost deschise. CAC 40 al bursei din Paris a scăzut cu 0,1%, în timp ce DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,1%.

Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 2,1%. Acţiunile Intesa Sanpaolo, a doua mare bancă italiană, au scăzut cu 3,3%, iar cele ale Mediaset, companie deţinută de Berlusconi, cu 6,3%.

Titlurile Fiat Industrial, producătorul de vehicule comerciale separat în 2011 de grupul Fiat, au închis cu 1,7% sub cotaţia de vineri, din cauza demisiei directorului financiar.

Acţiunile Sanofii au avansat cu 2,4%, cea mai mare creştere în indicele Stoxx 600. Producătorul francez de medicamente a anunţat rezultate superioare la testele unui vaccin pentru gripă, faţă de versiunea standard a produsului.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...