Acţiunile europene au închis în stagnare

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi în stagnare, datele din SUA privind scăderea solicitărilor pentru indemnizaţii de şomaj compensând temerile legate de impactul economic al disputelor din Congres referitoare la buget, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 18:15
Acţiunile europene au închis în stagnare

Indicele Stoxx Europe 600 a stagnat, dar de la începutul săptămânii a scăzut cu 0,4%, din cauza îngrijorării că politicienii americani nu vor reuşi să aprobe bugetul federal pentru noul an fiscal.

„Pieţele urăsc incertitudinile, iar problema plafonului datoriilor SUA şi momentul reducerii achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federale sunt două motive de îngrijorare”, a declarat Stephane Ekolo, analist la Market Securities în Londra.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale Stoxx 600 a fost cu 24% mai mare decât media ultimelor 30 de zile.

În SUA, numărul cererilor pentru indemnizaţii de şomaj a scăzut cu 5.000, la 305.000, săptămâna trecută.

PIB-ul SUA a crescut cu 2,5% în trimestrul al doilea, potrivit datelor publicate de Departamentul de Comerţ, care a menţinut prima estimare.

Congresmenii americani au timp până luni să cadă de acord asupra unui buget de urgenţă care să permită continuarea activităţii guvernului după 1 octombrie, începutul anului fiscal 2014, până pe 15 decembrie. Un eşec ar putea duce la blocarea activităţilor guvernamentale.

Indicii naţionali au avansat pe 10 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele FTSE 100 a urcat cu 0,2%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu sub 0,1%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,2%.

La Milano, indicele FTSE MIB a coborât cu 1,2%, din cauza temerilor că guvernul de coaliţie ar putea să cadă. Aliaţii fostului premier Silvio Berlusconi au ameninţat că vor retrageă sprijinul guvernului dacă acesta va fi exclus din Senat din cauza condamnării primite pentru fraudă fiscală.

Acţiunile Thomas Cook au scăzut cu 6,6%. Tour operatorul a anunţat că rezervările de iarnă au un început mai lent decât anul trecut pe majoritatea pieţelor, din cauza evenimentelor geopolitice şi a temperaturilor ridicate din Europa.

Titlurile Centrica, cel mai mare furnizor de energie pentru consumatorii casnici din Marea Britanie, au închis cu 2,3% sub nivelul de miercuri. JPMorgan Chase a redus ratingul titlurilor companiei de la „cumpără” la „neutru”.

Acţiunile H&M au crescut cu 6,7%. Vânzările H&M s-au majorat cu 4,2% în primele nouă luni ale anului fiscal, de la 88,3 miliarde coroane la 92 miliarde coroane (10,6 miliarde euro). Profitul net al companiei a stagnat la 11,5 miliarde coroane (1,3 miliarde euro).

Titlurile Alcatel Lucent au avansat cu 6,3%, după ce Nokia a anunţat că analizează o posibilă fuziune cu grupul francez.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...