Acţiunile europene au închis la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate

Acţiunile europene au evoluat marţi în creştere, iar indicele Stoxx Europe 600 a închis la cel mai ridicat nivel după mai 2008, susţinute de datele privind şomajul din Germania şi revenirea Irlandei pe piaţa de obligaţiuni după încheierea programului internaţional de salvare a ţării.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 20:12
Acţiunile europene au închis la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate

Indicele Stoxx 600 a urcat cu 0,7% după ce anul trecut a crescut cu 17%, relatează Bloomberg.

Componenta bancară a Stoxx 600 a atins marţi maximul ultimilor doi ani şi jumătate, contribuind cel mai mult la evoluţia pozitivă a indicelui.

„Ce este bine pentru Germania este bine şi pentru restul Europei. Există şanse bune ca economia europeană să fi atins nivelul minim anul trecut. În prezent, investitorii sunt de un optimism moderat”, a declarat Pierre Mouton, manager de portofoliu la compania Notz, Stucki & Cie. în Geneva.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni care compun Stoxx 600 a fost cu 50% mai mare faţă de media ultimelor 30 de zile.

Numărul şomerilor din Germania a înregistrat în luna decembrie cel mai mare declin după decembrie 2011, de 9.000 de persoane, potrivit datelor publicate marţi de Agenţia Federală a Muncii. Rata şomajului s-a menţinut la 6,9%.

Irlanda a revenit marţi pe piaţa de obligaţiuni cu o emisiune de 3,75 de miliarde de euro, pe termen de 10 ani, cererea fiind de aproape cinci ori mai mare decât oferta. Randamentul obligaţiunilor irlandeze pe 10 ani deja existente pe piaţă a atins minimul ultimilor opt ani. Succesul Irlandei ar putea încuraja şi Portugalia să revină pe piaţă, potrivit Credit Suisse Group.

Randamentele obligaţiunilor de acest tip ale Portugaliei şi Italiei au coborât la cel mai redus nivel după luna mai a anului trecut, în urma emisiunii irlandeze, în timp ce obligaţiunile Greciei au atins un minim după luna mai 2010.

Indicii naţionali au crescut pe 16 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele german DAX şi CAC 40 al bursei din Paris au avansat cu 0,8%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,4%. Indicele spaniol IBEX 35 a crescut cu 2,9%, cel mai mult din ultimele şase luni şi la cel mai ridicat nivel după iulie 2011.

Acţiunile Banco Espirito Santo au avansat cu 5,7%, iar Banco BPI cu 4,4%. Titlurile Banco Popular Espanol au încheiat şedinţa în urcare cu 6,6% şi CaixaBank cu 7,2%.

Vestas Wind Systems a înregistrat o creştere a acţiunilor de 6,1%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2011. Acţiunile producătorului de turbine eoliene sunt pe un trend ascendent de 10 şedinţe, cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele opt luni.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...