Acţiunile europene au închis la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate

Acţiunile europene au evoluat marţi în creştere, iar indicele Stoxx Europe 600 a închis la cel mai ridicat nivel după mai 2008, susţinute de datele privind şomajul din Germania şi revenirea Irlandei pe piaţa de obligaţiuni după încheierea programului internaţional de salvare a ţării.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 20:12
Acţiunile europene au închis la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate

Indicele Stoxx 600 a urcat cu 0,7% după ce anul trecut a crescut cu 17%, relatează Bloomberg.

Componenta bancară a Stoxx 600 a atins marţi maximul ultimilor doi ani şi jumătate, contribuind cel mai mult la evoluţia pozitivă a indicelui.

„Ce este bine pentru Germania este bine şi pentru restul Europei. Există şanse bune ca economia europeană să fi atins nivelul minim anul trecut. În prezent, investitorii sunt de un optimism moderat”, a declarat Pierre Mouton, manager de portofoliu la compania Notz, Stucki & Cie. în Geneva.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni care compun Stoxx 600 a fost cu 50% mai mare faţă de media ultimelor 30 de zile.

Numărul şomerilor din Germania a înregistrat în luna decembrie cel mai mare declin după decembrie 2011, de 9.000 de persoane, potrivit datelor publicate marţi de Agenţia Federală a Muncii. Rata şomajului s-a menţinut la 6,9%.

Irlanda a revenit marţi pe piaţa de obligaţiuni cu o emisiune de 3,75 de miliarde de euro, pe termen de 10 ani, cererea fiind de aproape cinci ori mai mare decât oferta. Randamentul obligaţiunilor irlandeze pe 10 ani deja existente pe piaţă a atins minimul ultimilor opt ani. Succesul Irlandei ar putea încuraja şi Portugalia să revină pe piaţă, potrivit Credit Suisse Group.

Randamentele obligaţiunilor de acest tip ale Portugaliei şi Italiei au coborât la cel mai redus nivel după luna mai a anului trecut, în urma emisiunii irlandeze, în timp ce obligaţiunile Greciei au atins un minim după luna mai 2010.

Indicii naţionali au crescut pe 16 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele german DAX şi CAC 40 al bursei din Paris au avansat cu 0,8%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,4%. Indicele spaniol IBEX 35 a crescut cu 2,9%, cel mai mult din ultimele şase luni şi la cel mai ridicat nivel după iulie 2011.

Acţiunile Banco Espirito Santo au avansat cu 5,7%, iar Banco BPI cu 4,4%. Titlurile Banco Popular Espanol au încheiat şedinţa în urcare cu 6,6% şi CaixaBank cu 7,2%.

Vestas Wind Systems a înregistrat o creştere a acţiunilor de 6,1%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2011. Acţiunile producătorului de turbine eoliene sunt pe un trend ascendent de 10 şedinţe, cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele opt luni.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...