Acţiunile europene au închis la minimul ultimelor patru săptămâni

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni, din cauza blocajului din SUA, unde preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, exclude majorarea plafonului datoriilor ţării fără precondiţii.
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 18:15
Acţiunile europene au închis la minimul ultimelor patru săptămâni

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,2%, iar în timpul şedinţei declinul a atins până la 1%, transmite Bloomberg.

„Toată lumea a presupus că în timpul weekend-ului va fi mai multă activitate legată de blocajul activităţilor guvernamentale şi plafonul datoriilor. Investitorii vor fi nervoşi până se va ajunge la un compromis. Orice slăbiciune în SUA nu este o veste bună pentru Europa”, a declarat Veronika Pechlaner, director pentru investiţii la compania Ashburton din Jersey, Channel Islands.

Republicanul John Boehner continuă să ceară modificarea legii asigurărilor de sănătate promovată de preşedintele Barack Obama, înainte de a accepta majorarea plafonului datoriilor SUA.

Trezoreria a avertizat recent că măsurile de evitare a depăşirii plafonului datoriilor, în prezent de 16.700 miliarde de dolari, vor fi epuizate până pe 17 octombrie. Dacă acest lucru se va întâmpla, Statele Unite nu vor mai putea să îşi plătească unele facturi, din 22-31 octombrie.

Indicii naţionali au scăzut pe 13 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 0,3%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,4%, iar CAC 40 al bursei din Paris a stagnat.

La Atena, indicele ASE a crescut cu 2,5% după ce investitorul american John Paulson a spus într-un interviu acordat Financial Times că fondul său de investiţii a cumpărat participaţii semnificative la Piraeus Bank şi Alpha Bank, instituţiile de credit elene care au ieşit cel mai bine din criză. Acţiunile Piraeus Bank au urcat cu 3%, iar cele ale Alpha Bank cu 3,1%.

Acţiunile companiei britanice de modă Burberry au acăzut cu 1,25. Directorul general al companiei, Angela Ahrendts, a declarat că încetinirea creşterii economice în China nu este un accident, ci noua stare de fapt. Regiunea Asia Pacific a avut o contribuţie de 39% la vânzările Burberry în cele 12 luni încheiate în martie 2013.

Titlurile SAP au coborât 2,2%. Reuters a relatat că SAP, Cisco Systems şi Google au discutat despre achiziţia integrală sau parţială a BlackBerry.

Acţiunile Marks&Spencer au scăzut cu 2,8%, influenţate de o estimare a Credit Suisse potrivit căreia vânzările companiei în termeni comparabili s-au redus cu 1,5% în trimestrul al doilea al anului fiscal.

EADS a înregistrat o creştere de 2,2% a titlurilor companiei, datorită primei comenzi de avioane primită vreodată de Airbus din partea Japan Airlines.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UE, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat simultan impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului
UE, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat simultan impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului
Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat joi noi sancţiuni economice contra Belarusului, acuzat de ''încălcări ...
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare Străzi S3 S.R.L.
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare ...
Consiliul Local al Sectorului 3, în calitate de asociat majoritar, a aprobat, în şedinţa de joi, formularea cererii de ...
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. Vine de la un om de afaceri basarabean
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. ...
Termoenergetica a primit o singură ofertă la licitația lansată în octombrie pentru închirierea și amplasarea unor ...