Acţiunile europene deschid în creştere

Principalele acţiuni din Europa au deschis în creştere şedinţa de vineri, în contextul optimismului investitorilor că Statele Unite vor creşte limita de îndatorare a statului federal, evitând astfel ajungerea Trezoreriei americane în situaţia de a nu-şi plăti datoriile la timp (default).
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 08:24
Acţiunile europene deschid în creştere

Bursele din Asia au închis vineri în creştere, în timp ce piaţa americană a fost susţinută în şedinţa de joi de aşteptările pentru o soluţie în problema plafonului de îndatorare.

Pe bursa britanică, acţiunile Royal Mail Group au crescut cu 33% în prima zi de tranzacţii. Compania britanică de poştă a atras 1,7 miliarde de lire sterline (2,7 milioane de dolari) în urma unei oferte publice iniţiale, potrivit Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,3%. În Asia, indicatorul MSCI Asia Pacific a crescut cu 1,3%, în timp ce contractele futures pentru indicele S&P al pieţei americane au avansat cu 0,1%, după ce a înregistrat joi cel mai puternic avans al ultimelor nouă luni.

„Efectul pozitiv al creşterilor de ieri (joi, n.r.) se face simţit şi azi. A fost un mesaj puternic transmis investitorilor, o primă abordare pozitivă din partea ambelor părţi. Totuşi, nu va fi uşor să se ajungă la un compromis. Pieţele s-ar putea să fie un pic prea entuziasmate”, a declarat Patrick Kraehenbuehl, manager de portofoliu la Umblin AG din Zurich.

Stoxx Europe 600 a crescut cu 1,7% joi, în contextul semnalelor că politicienii americani ar putea ajunge la un compromis pentru a evita ajungerea în default. Pe ansamblul săptămânii, indicele se află în urcare cu 0,4%.

Preşedintele Barack Obama s-a întâlnit joi, timp de 90 de minutre, cu lideri ai republicanilor, majoritari în Camera Reprezentanţilor din Congres. În lipsa unei decizii a legislativului de a creşte limita de îndatorare a ţării, în prezent de 16.700 de miliarde de dolari, Trezoreria va tinge acest plafon la 17 octombrie, dată după care nu va mai putea împrumuta bani.

Discuţiile dintre Obama şi republicani sunt primul semnal că politicienii americani ar putea rezolva impasul înaintea termenului limită. Pe lângă pericolul limitei de îndatorare, SUA sunt afectate şi de închiderea parţială a activităţii statului federal, după ce Congresul nu s-a pus de acord pentru a vota bugetul anului fiscal început la 1 octombrie.

Obama ar susţine o creştere pentru o perioadă scurtă a capacităţii de împrumut a SUA, însă aceasta nu trebuie să fie condiţionată, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe. Obama şi republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, au început negocieri pentru a extinde limita de îndatorare a SUA astfel încât să acopere necesarul de împrumut al Trezoreriei pentru următoarele şase săptămâni, potrivit Wall Street Journal.

Preşedintele Camerei Repezentanţilor, John Boehner, a propus extinderea capacităţii de împrumut joi în cadrul unei întâlniri la care au participat Obama şi lideri ai republicanilor. În schimb, Boehner îi cere lui Obama angajamentul că vor negocia o serie de chestiuni bugetare.

Republicanii din Senat se vor întâlni vineri cu Obama. În timp ce Partidul Democrat al lui Obama controlează Senatul SUA, republicanii deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, situaţie care le conferă posibilitatea de a bloca decizii.

Pe marile burse din Europa, indicii FTSE 100 (Londra) şi DAX (Frankfurt) au avansat cu câte 0,2%, în timp ce CAC 40 (Paris) a scăzut cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină......
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie ...
Lungimea tunelurilor realizate pe secțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate ...