Acţiunile „fără dividend” cad vertiginos. SIF Muntenia, cu 13%

Azi este prima zi în care nu se mai pot „cumpăra" dividendele odată cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF Muntenia (SIF4),  SIF Oltenia (SIF5), ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi. Ca urmare toţi indicii burseiâ, cu excepţia celui energetic.
Adrian N. Ionescu - lun, 13 mai 2013, 08:14
Acţiunile „fără dividend

În data „fără dividend“ (ex-dividend), cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, iar preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

De obicei, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) deţinătorii acţiunilor respective vând până când preţurile scad cu valoarea dividendelor.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) scădeau cu aproape 13% după primele trei sferturi de oră de tranzacţii, până la 0.668 lei/titlu. Acţionarii vor primi un dividend brut de 0,134 lei/acţiune, adică  dividende totale în valoare de 108,1 milioane lei.

Acţiunile ale Fondului Proprietatea (FP) scădeau cu 4,2%, până la 0,633 lei / titlu. Fondul va distribui un dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul de anul trecut, în valoare cumulată de 562,1 milioane lei.

SIF Oltenia (SIF5) scad cu aproape 2%, şi cele ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi cu 5%. Valorile dividendelor şi preţurile acţiunilor „fără dividend“ din 9 mai, care ar urma să scadă cu valorile dividendelor, sunt în tabelul ataşat la articol.

În jurul orei 11, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în coborâre cu 2,74%, recuperând de la -3,99%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, scade cu -0,67% după ce la 10.30 pierdea cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG aproape de nivelul de referinţă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu aproape 1%, recuperând de la -1,81%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro), o lichiditate mare pentru ora 11.

Acţiunile  SIF Muntenia (SIF4) s-au mai putut cumpăra, vineri, cu un randament al dividendului de 18%, iar cele  Fondului Proprietatea (FP) cu un randament de circa 6%.

Randamentul dividendului FP (raportul dintre valoarea dividendului şi preţul acţiunii) este superior dobânzii la depozitele bancare. SIF Oltenia (SIF5) a avut vineri un randament al dividendului mare, de 9,6%.

Acţiunile operatorului de piaţă BVB, ca şi cele ale producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) au avut, de asemeni, randamente de 6%. Diferenţa este că, în vreme ce acţiunile bursei sunt lichide, relativ uşor de găsit şi de vândut, cele ale Zentiva sunt mult mai puţin lichide.

Alte acţiuni puţin lichide au avut un randament de până la 10%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Cartea „Superpolitik – Superpolitica: Triumf și eșec strategic – conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale”,......
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ei au ajuns la spital
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ...
În cursul zilei de vineri, aproximativ 20 de bărbați s-au bătut pe șantierul stadionului din Barcelona, iar șase dintre ...
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, ...
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...