Acţiunile „fără dividend” cad vertiginos. SIF Muntenia, cu 13%

Azi este prima zi în care nu se mai pot „cumpăra" dividendele odată cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF Muntenia (SIF4),  SIF Oltenia (SIF5), ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi. Ca urmare toţi indicii burseiâ, cu excepţia celui energetic.
Adrian N. Ionescu - lun, 13 mai 2013, 08:14
Acţiunile „fără dividend

În data „fără dividend“ (ex-dividend), cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, iar preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

De obicei, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) deţinătorii acţiunilor respective vând până când preţurile scad cu valoarea dividendelor.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) scădeau cu aproape 13% după primele trei sferturi de oră de tranzacţii, până la 0.668 lei/titlu. Acţionarii vor primi un dividend brut de 0,134 lei/acţiune, adică  dividende totale în valoare de 108,1 milioane lei.

Acţiunile ale Fondului Proprietatea (FP) scădeau cu 4,2%, până la 0,633 lei / titlu. Fondul va distribui un dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul de anul trecut, în valoare cumulată de 562,1 milioane lei.

SIF Oltenia (SIF5) scad cu aproape 2%, şi cele ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi cu 5%. Valorile dividendelor şi preţurile acţiunilor „fără dividend“ din 9 mai, care ar urma să scadă cu valorile dividendelor, sunt în tabelul ataşat la articol.

În jurul orei 11, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în coborâre cu 2,74%, recuperând de la -3,99%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, scade cu -0,67% după ce la 10.30 pierdea cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG aproape de nivelul de referinţă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu aproape 1%, recuperând de la -1,81%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro), o lichiditate mare pentru ora 11.

Acţiunile  SIF Muntenia (SIF4) s-au mai putut cumpăra, vineri, cu un randament al dividendului de 18%, iar cele  Fondului Proprietatea (FP) cu un randament de circa 6%.

Randamentul dividendului FP (raportul dintre valoarea dividendului şi preţul acţiunii) este superior dobânzii la depozitele bancare. SIF Oltenia (SIF5) a avut vineri un randament al dividendului mare, de 9,6%.

Acţiunile operatorului de piaţă BVB, ca şi cele ale producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) au avut, de asemeni, randamente de 6%. Diferenţa este că, în vreme ce acţiunile bursei sunt lichide, relativ uşor de găsit şi de vândut, cele ale Zentiva sunt mult mai puţin lichide.

Alte acţiuni puţin lichide au avut un randament de până la 10%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat de gameri, pentru că promitea o grafică senzațională, experiențe noi,......
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng ...
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...