Acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim, într-o piaţă în creştere nesemnificativă

Bursa a crescut nesemnificativ, cu 0,12%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins în primele minute un nou maxim istoric, iar la închidere au fost în urcare cu 1,63%, evoluţia fiind susţinută de intenţia administratorului Fondului de accelerare a programului de răscumpărare.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 14:52
Acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim, într-o piaţă în creştere nesemnificativă

Acţiunile FP au încheiat şedinţa în creştere cu 1,63%, la 0,7495 lei, după ce miercuri au urcat cu 2%, în urma anunţului administratorului Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, privind intenţia de să accelerare a programului de răscumpărare prin lansarea unei oferte de cumpărare care vizează un pachet reprezentând 4,35% din titlurile Fondului.În prima jumătate de oră a şedinţei de joi unele tranzacţii au fost realizate la 0,7635 lei/acţiune, preţul reprezentând un nou maxim istoric pentru titlurile FP. Investitorii au transferat, joi, acţiuni Fondul Proprietatea de 14,2 milioane lei, din care 1,3 milioane lei reprezintă valoarea unui deal.

„Acţiunea Fondului Proprietatea a crescut vizibil în prima parte a zilei în contextul buy-back-ului accelerat (ofertei de cumpărare – n.r.) anunţat de Templeton. De maximă importanţă pentru evoluţia viitoare a acţiunii vor fi detaliile dinspre ASF, care în perioada următoare vor putea determina o volatilitate mai ridicată a preţului acestor titluri”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

În ultimele patru şedinţe preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 4,46%, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a companiei înseamnă un plus de 441 milioane lei (95,4 milioane euro). La finalul şedinţei de joi, capitalizarea bursieră a Fondului a fost de aproape 10,327 miliarde lei (2,313 miliarde euro).

Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă al acţiunilor Fondului, pachetul vizat în oferta de cumpărare este evaluat la 449,7 milioane lei (100,7 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, indicel BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în creştere cu 0,16%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,72% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în stagnare.

În imediata apropiere a nivelurilor de miercuri au rămas şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31,1 milioane lei (7 milioane euro), cu 10% sub suma din şedinţa de miercuri, de 34,4 milioane lei (7,7 milioane euro).

În timpul şedinţei au fost înregistrate în sistemul Bursei rezultatele ofertei publice iniţiale prin care Nuclearelectrica (SNN) a vândut 10% din acţiuni pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro). Înregistrarea rezultatelor ofertei a ridicat rulajul bursei la 313 milioane lei (70,1 milioane euro).

La finalul şedinţei, tranzacţii de peste 1 milion de lei au consemnat acţiunile Fondului Proprietatea (14,2 milioane lei), SIF Banat-Crişana (5,2 milioane lei), Erste (3,3 milioane lei), SIF Transilvania (1,6 milioane lei), Banca Transilvania (1,1 milioane lei) şi Transgaz (1,5 milioane lei, din care un deal de aproape 1,4 milioane lei).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD (BRD) au coborât cu 0,21% şi, respectiv, cu 0,65%, după ce în a doua parte a şedinţei de miercuri în piaţă au fost plasate mai multe ordine de cumpărare pentru titlurilor celor două bănci şi preţurile au urcat cu câte 3,8%.

Pe roşu au încheiat ziua şi titlurile OMV Petrom (SNP), care au scăzut cu 0,24%, după ce în şedinţa precedentă au avansat cu 1,7%.

Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au scăzut cu 2,74%, după ce în precedentele şedinţe au înregistrat o volatilitate ridicată, iar volumele de tranzacţionare au fost mai mari decât de obicei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,3 milioane de lei, faţă de numai 127.000 de lei în şedinţa precedentă. Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei a venit din transferuri cu acţiunile Agrana România (BETA), de 982.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra era în creştere cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Stellantis și CATL vor construi o uzină de baterii în Spania. Investiție de 4,1 mld. euro
Stellantis și CATL vor construi o uzină de baterii în Spania. Investiție de 4,1 mld. euro
În baza acordului pentru crearea noului joint-venture, Stellantis și CATL vor construi o uzină de baterii LFP la Zaragoza, în Spania. ...
Reţeaua privată de sănătate Regina Maria relochează policlinica Băneasa în clădirea Băneasa Airport Tower
Reţeaua privată de sănătate Regina Maria relochează policlinica Băneasa în clădirea Băneasa Airport Tower
Reţeaua privată de sănătate Regina Maria anunță mutarea policlinicii Băneasa într-un locație nouă, situată în ...
ITM a amendat restaurante și firme de curierat cu 400.000 lei pentru muncă nedeclarată
ITM a amendat restaurante și firme de curierat cu 400.000 lei pentru muncă nedeclarată
Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei pentru mai multe cazuri de muncă nedeclarată în ...
Ministerul Energiei prelungește cu o lună proiectul de susținere a instalării de baterii pentru stocarea curentului electric pentru firme
Ministerul Energiei prelungește cu o lună proiectul de susținere a instalării de baterii pentru stocarea curentului electric ...
Apelul de proiecte „Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) ...