Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut şi marţi cu peste 2%, pentru a doua zi consecutiv

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,72% în prima jumătate a şedinţei de marţi, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu peste 2% pentru a doua zi consecutiv, îndreptând-se spre pragul psihologic de 0,8 lei/titlu pe care l-au depăşit în urmă cu trei săptămâni.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 11:36
Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut şi marţi cu peste 2%, pentru a doua zi consecutiv

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, continuând să scadă uşor pentru a doua şedinţă consecutiv. În ultimele două zile indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cumulat cu aproape 0,9%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,92% în prima parte a şedinţei de marţi, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,19%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,97% sub închiderea de luni. Titlurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi între 0,26% şi 0,77%, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au stagnat.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să scadă, pentru a doua zi consecutiv, şi au ajuns la preţul de 0,8215 lei. Cotaţia este cu 2,2% sub închiderea de luni şi, totodată, cu 2,7% peste pragul psihologic de 0,8 lei peste care acţiunile au revenit în urmă cu trei săptămâni.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,76% şi, respectiv, cu 0,58%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 25,9 milioane lei (5,8 milioane euro), cu 41% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 44,1 milioane lei (9,9 milioane lei). Aproape 90% din lichiditatea de marţi au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (16,4 milioane lei), Transgaz (4,4 milioane lei) şi OMV Petrom (2,1 milioane lei).

Acţiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 0,17%, la 180,3 lei, în timp ce titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 0,87%, la 0,458 lei.

Titlurile Romgaz (SNG) au urmat linia pieţei şi au scăzut cu 0,51%, la 35 lei, pe un rulaj de 642.000 de lei.

În prima parte a şedinţei de la Bucureşti, pe piaţa locală au fost rulate 18.346 acţiuni Romgaz, iar la bursa de la Londra au fost transferate de certificate de depozit (GDR) Romgaz, pentru 648.000 dolari (2,1 milioane lei). Fiecărui GDR îi corespunde o acţiune Romgaz. Preţul certificatelor de depozit Romgaz a scăzut cu 1,86%, la 10,6 dolari (34,35 lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au avansat cu până la 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...