Acţiunile FP au atins un nou record. Drepturile de alocare Nuclearelectrica acoperă 30% din rulaj

Bursa de la Bucureşti era în stagnare după prima jumătate de oră de tranzacţionare, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou record, iar drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNNR01) acopereau 30% din rulajul total de la BVB.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 07:59
Acţiunile FP au atins un nou record. Drepturile de alocare Nuclearelectrica acoperă 30% din rulaj

Până la ora 10:30, investitorii au vizat cu precădere acţiunile Fondului Proprietatea, care au urcat până la un nou record de la listarea la Bursă, de 0,7805 lei. La ora menţionată, titlurile Fondului erau cotate la 0,7795 lei, preţ cu 0,97% peste închiderea de joi, iar valoarea transferurilor era de 8,36 milioane lei.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN), care au intrat vineri la tranzacţionare, consemnau un rulaj de 4,14 milioane lei. Drepturile au deschis la o cotaţie de 11,52 lei, cu 2,8% peste preţul de subscriere de pe tranşa investitorilor mari şi cu 11,8% peste preţul minim din tranşa investitorilor mici din oferta publică.

În primele 20 de minute, ionstrumentele au fost tranzaţionate în intervalul 11,51 – 11,59 lei, iar cel mai recent schimb a fost perfectat la 11,54 lei, cu 3% peste preţul din tranşa mare şi cu 11,99% peste cel mai mic preţ din tranşa investitorilor mici.

Nuclearelectrica a derulat în perioada 9 – 20 septembrie o ofertă, pentru vânzarea a 10% din acţiuni, prin care a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minimă vizată prin această operaţiune.

Investitorii instituţionali şi investitorii mari de retail au cumpărat acţiunile la preţul de 11,2 lei, preţul minim din ofertă, iar micii investitori de retail la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

În prima jumătate de oră de tranzacţionare de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,1%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,28%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT oscila aproape de nivelul de joi, iar indicele extins BET-BK era în scădere cu 0,18%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Mai mult de 60% din lichiditatea de vineri, de 13,43 milioane lei (3 milioane euro), a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea, iar o pondere de 30% era acoperită de drepturile emise de Nuclearelectrica.

Acţiunile europene au deschid indecis şedinţa de tranzacţionare de vineri, investitorii anticipând că politicienii americani nu vor ajunge săptămâna aceasta la un acord în Congres asupra bugetului federal pentru anul fiscal început la 1 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut puternic, cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, de vineri până sâmbătă, coborând la un minim de aproape ...
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune măsurile ce se impun
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune ...
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării ...
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe ...