Acţiunile FP au rămas în apropierea nivelurilor de la listare, într-o piaţă liniştită

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut nesemnificativ în prima parte a şedinţei de vineri şi au rămas în apropierea nivelurilor din primele zile de tranzacţionare la BVB, din ianuarie 2011, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 11:24
Acţiunile FP au rămas în apropierea nivelurilor de la listare, într-o piaţă liniştită

Bursa a oscilat foarte uşor încă de la deschidere, în condiţiile în care bursele vest-europene şi majoritatea pieţelor din regiune sunt închise cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic.

Astfel, la mijlocul şedinţei indicele general al Bursei, BET-C, a era cu 0,11% sub nivelul de joi. În acelaşi timp, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,2%, în timp ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,17%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK au stagnat. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,26%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut în prima parte a zilei cu până la 0,55% şi au atins un maxim de 0,641 lei, nivel unde nu au mai fost din a doua zi de tranzacţionare la Bursă, în 26 ianuarie 2011. La mijlocul şedinţei de vineri, acţiunile Fondului erau cotate la 0,638 lei, preţ cu numai 0,08% peste nivelul de joi.
Astfel, preţul de vineri este cu 1,77% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Transferurile de vineri cu titlurile Fondului Proprietatea au cumulat doar 535.000 de lei, aceste acţiuni fiind în continuare cele mai lichide din piaţa principală.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 3,7 milioane lei (836.000 de euro), valoare de aproape cinci ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de aproape 18 milioane lei (4 milioane euro). Peste o treime din lichiditatea de vineri a fost asigurată de un deal cu titlurile SIF Banat-Crişana, de 1,3 milioane lei, realizat la un preţ uşor peste închiderea de joi.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au crescut cu 1,05%, la 21,22 lei. Cu aceste titluri au fost realizate 40 de transferuri, în valoare cumulată de 38.000 de lei.

BVB a anunţat vineri că directorul general, Victor Cionga, a fost revocat din funcţie, administratorii apreciind că restructurarea companiei nu a înregistrat un progres suficient de rapid. El va rămâne la conducerea executivă încă două luni, astfel încât „să se asigure o tranziţie cât mai uşoară către preluarea atribuţiilor de către o persoană care va fi selectată de Consiliul de Administraţie”.

Ulterior, Cionga a declarat că restructurarea unei companii precum Bursa de Valori nu se poate face „heirupist”, arătând că problemele grupului BVB şi ale pieţei de capital rămân, cu sau fără el.

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost transferate patru pachete de titluri de stat în valoare cumulată de 18,4 milioane lei (4,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...