Acţiunile FP au urcat cu 2,53% în ultima zi a ofertei de răscumpărare, pe o piaţă în creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,77% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 2,53%, după momentul până la care investitorii au mai putut da ordine de vânzare în oferta prin care Fondul vrea să răscumpere 4,35% din propriile titluri.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 12:18
Acţiunile FP au urcat cu 2,53% în ultima zi a ofertei de răscumpărare, pe o piaţă în creştere uşoară

Oferta a început pe 15 octombrie şi se va încheia joi. Investitorii au avut dreptul să dea ordine de subscriere până la ora 12:00. BCR, unul dintre intermediarii ofertei de răscumpărare, a solicitat Bursei să prelungească, miercuri şi joi, programul pieţei destinate ofertelor publice până la ora 22:00, pentru înregistrarea ordinelor primite de brokeri pentru subscrierea în ofertă.

Până la ora 13:00, în piaţă erau înregistrate 3.066 ordine, prin care sunt puse în vânzare 9,943 miliarde de titluri. Oferta este suprasubscrisă, astfel, de aproape 16,6 ori. Volumul de acţiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezintă 72,17% din toate titlurile FP.

De la închiderea şedinţei de miercuri şi până joi la ora menţionată, în sistemul Bursei au fost înregistrate 647 de ordine, prin care au fost puse la vânzare în ofertă 35,22% din acţiunile FP.

Cele mai mari două ordine erau plasate pentru volume de acţiuni reprezentând câte 7,93% din toate titlurile Fondului Proprietatea, plasate cel mai probabil de fondul american de hedging Elliott Associates, în condiţiile în care este singurul acţionar cu pachete atât de mari.

Elliott Associates deţine acţiuni reprezentând peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participaţie de puţin peste 5% din capital. Compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87% din acţiuni.

La ora 13:00, acţiunile Fondului Proprietatea erau în creştere cu 2,53%, la preţul de 0,809 lei, iar operaţiunile însumau 6,5 milioane lei. Preţul este cu puţin sub maximul istoric stabilit în urmă cu o săptămână, de 0,8165 lei/acţiune.

Evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea a amplificat la 1,27% creşterea indicelui BET-FI. Indicele cuprinde titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,7% în prima parte a şedinţei, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% peste închiderea de miercuri.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 0,72% şi, respectiv, cu 0,36%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 22,1 milioane lei (4,9 milioane euro), aproape jumătate din lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 41,7 milioane lei (9,3 milioane euro). Mai mult de 80% din rulajul pieţei a fost asigurat de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (8 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei), Romgaz (6,3 milioane lei) şi OMV Petrom (4,3 milioane lei).

Acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut cu 1,46%, în a treia zi la bursă, şi au ajuns la preţul de 33,8 lei.

Pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,1%, la 10,31 dolari (34,18 lei), fiind transferate de 64.088 de titluri.

Romgaz a prezentat joi dimineaţă rezultatele financiare consemnate în primele nouă luni, potrivită cărora profitul net a scăzut cu 55%, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

Din vânzarea gazelor din producţie internă veniturile au crescut cu 2,8%, la 1,866 miliarde lei (423,3 milioane euro), iar din gazele cumpărate din import pentru revânzare au coborât cu 58%, la 354 milioane lei (80,3 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,86%, la 0,455 lei, revenind uşor după corecţia, de 5,59%, înregistrată miercuri în urma informaţiilor că un investitor vrea să vândă 0,81% din titlurile companiei.

Iniţial, mai mulţi brokeri au crezut că pachetul de acţiuni OMV Petrom (460 milioane de acţiuni) a fost scos la vânzare de Fondul Proprietatea, însă ulterior informaţiile nu au fost confirmate întrucât FP nu a anunţat această operaţiune, deşi ea a început miercuri.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...