Acţiunile Gabriel Resources au închis în creştere cu 15%

Acţiunile Gabriel Resources, care controlează Roşia Montană Gold Corporation, au închis miercuri pe bursa de la Toronto în urcare cu 15,38%, la 75 cenţi, după ce au pierdut peste 55% din valoare în primele două şedinţe bursiere din această săptămână.
Economica.net - joi, 12 sept. 2013, 07:22
Acţiunile Gabriel Resources au închis în creştere cu 15%

Rulajul a fost în continuare relativ ridicat, de peste 2,4 milioane de acţiuni, faţă de câteva sute de mii într-o şedinţă obişnuită.

Titlurile au atins un maxim al zilei de 80 de cenţi, cu 23% peste închiderea de marţi.

La finalul şedinţei de miercuri, capitalizarea Gabriel Resources este de 288 milioane dolari canadieni.

Acţiunile companiei înregistrate în Canada, care deţine 80% din Roşia Montană Gold Corporation, s-au prăbuşit luni cu 53,7%, după ce premierul Victor Ponta a declarat că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă la Senat, apoi la Cameră.

Titlurile au scăzut luni de la 1,47 dolari canadieni (închiderea din şedinţa de vineri) la 68 de cenţi, cea mai slabă închidere din ultimii 14 ani, înregistrând în cursul zilei un minim de 41 de cenţi, în coborâre cu aproximativ 70%.

Declinul a continuat marţi, când acţiunile Gabriel au închis în scădere cu 4,4%, la 65 cenţi, după o cădere temporară cu 22%.

Rulajul acţiunilor Gabriel Resources a fost de peste 12,5 milioane de titluri în şedinţa de luni şi 4,6 milioane marţi.

Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, înregistrat în decembrie 2010.

Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation, compania care dezvoltă controversatul proiect minier din Munţii Apuseni. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii august şi transmis Parlamentului spre adoptare.

Senatul a aprobat, luni seară, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind proiectul minier.

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Tot marţi, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat, sesizată în fond.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.

Directorul general al companiei, Jonathan Henry, a declarat într-un interviu publicat miercuri de The Globe and Mail că Gabriel Resources va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani dacă Parlamentul va respinge săptămâna viitoare proiectul de lege privind exploatarea aurului la Roşia Montană.

Henry a precizat însă ulterior că declaraţiile sale au fost citate greşit în presa internaţională, făcând referire la The Globe and Mail.
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că suma eventualelor despăgubiri este invocată în mai multe adrese oficiale de către compania canadiană, „cuprinzând cheltuielile făcute până acum şi eventualele pierderi comerciale”.

Te-ar mai putea interesa și
Pentagonul confirmă ca ia în calcul să livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Pentagonul confirmă ca ia în calcul să livreze Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei, aşa cum a relatat mai devreme postul......
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc
Budapesta protestează vehement după ce un oficial ucrainean a spus că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta care aprovizionează ...
Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul ucrainean al Energiei despre conducta petrolieră ce aprovizionează ...
Agroland a înregistrat venituri de 66,8 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 21%
Agroland a înregistrat venituri de 66,8 milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creștere cu 21%
Grupul Agroland Business System, care deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România, raportează venituri ...
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum în țări care n-au graniță cu Ucraina
Aproape 6,7 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. 3 milioane dintre aceștia se află acum ...
Aproape trei milioane de refugiaţi ucraineni au părăsit ţările de la frontiera cu Ucraina, unde au fugit imediat după ...