1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

News

Acţiunile Lafarge şi Holcim în creştere pe fondul zvonurilor privind o posibilă fuziune

Acţiunile producătorilor europeni de ciment Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) au înregistrat vineri creşteri semnificative după ce Bloomberg a informat că cele două companii poartă discuţii în vederea unei posibile fuziuni, transmite Reuters.

04 apr, 2014 | Agerpres

În jurul orei 14,08 acţiunile Lafarge erau în creştere cu 7,7%, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, în timp ce titlurile Holcim erau în creştere cu 4,5%.

Potrivit agenţiei Bloomberg, care citează surse din apropierea discuţiilor, Holcim şi Lafarge, primii doi producători mondiali de ciment, discută în prezent un proiect de fuziune în ideea de a crea un grup cu o capitalizare bursieră de peste 50 de miliarde de dolari.

'Discuţiile sunt în curs şi ar putea să se finalizeze printr-o fuziune între egali', susţine Bloomberg. Sursele au adăugat că discuţiile sunt într-un stadiu preliminar şi ar putea eşua, în special din cauza problemelor legate de concurenţă.

'Este o veste bună pentru piaţă. Are loc o efervescenţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor nu doar în sectorul telecomunicaţiilor, dar şi în sectorul construcţiilor', a declarat Ion-Marc Valahu, manager de fond la Clairinvest.

Acesta a avertizat că orice fuziune între Lafarge şi Holcim ar putea să se lovească de obiecţiile autorităţilor din domeniul concurenţei, chiar dacă sectorul european al construcţiilor are nevoie de o consolidare.

O eventuală fuziune ar permite celor doi producători de ciment să-şi combine operaţiunile prin reducerea supracapacităţilor de pe pieţele din întreaga lume. Holcim şi Lafarge au întâmpinat criza financiară globală înglodaţi de datorii, după o serie de achiziţii majore. În 2008, Lafarge a preluat Orascom Cement pentru 10,2 miliarde de euro (14 miliarde de dolari) în timp ce Holcim a plătit 4,1 miliarde de dolari pentru Aggregate Industries în anul 2005. Aceste achiziţii au extins activităţile globale ale celor două companii. În prezent, Holcim are 71.000 angajaţi în aproximativ 70 de ţări, în timp ce Lafarge are 65.000 de angajaţi, în 64 de ţări.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane, cu 40 de amplasamente industriale unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

La rândul său, Holcim a intrat în România în 1997 şi în prezent deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, 5 staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO