Acţiunile Nuclearelectrica au scăzut până aproape de preţul din oferta pentru listare

Bursa a crescut cu 0,7%, iar acţiunile Nuclearelectrica au coborât cu 0,71% şi s-au apropiat de preţul din oferta derulată în septembrie pentru listare, după anunţul privind retragerea ultimilor doi investitori privaţi din proiectul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă.
Economica.net - vin, 27 dec. 2013, 15:39
Acţiunile Nuclearelectrica au scăzut până aproape de preţul din oferta pentru listare

Cu doar o şedinţă înainte de finalul anului, indicele general al BVB, BET-C (care nu include şi acţiunile celor cinci SIF-uri), este pe plus cu aproape 20% faţă de anul trecut, iar indicele BET (al celor mai lichide zece acţiuni, fără SIF-uri) este în creştere cu aproape 26%.

Acţiunile Nuclearelectrica au fost pe roşu încă din primele minute ale şedinţei de vineri, ca urmare a anunţului de luni, potrivit căruia Enel (Italia) şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde euro privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala din Cernavodă (CNE). Statul rămâne astfel unicul acţionar implicat în acest proiect, prin Nuclearelectrica.

Scăderea acţiunilor a venit, însă, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni, în valoare cumulată de aproape 300.000 de lei.

Titlurile companiei au încheiat ziua la 11,22 lei, preţ cu 0,71% sub ultima cotaţie de vinerea trecută. Preţul este foarte uşor peste cel la care investitorii instituţionali au cumpărat acţiunile Nuclearelectrica în oferta derulată de companie pentru listarea la Bursă, de 11,2 lei/titlu.

Acţiunile Nuclearelectrica au fost suspendate luni de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA, iar marţi, miercuri şi joi piaţa a fost închisă cu prilejul Crăciunului.

Nuclearelectrica trebuie să plătească 18 milioane lei (4 milioane euro) pentru acţiunile deţinute de Enel şi ArcelorMittal la EnergoNuclear, compania mixtă înfiinţată pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Compania este obligată să cumpere acţiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

În luna noimbrie, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborare.

Potrivit Nuclearelectrica, compania din China a solicitat, ca o condiţie pentru participarea la investiţie, implicarea autorităţilor române în proiect.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,96%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,65% peste nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 1%.

Indicele BET-XT a crescut cu 0,98%, iar indicele BET-BK s-a situat cu 0,97% peste şedinţa anterioară.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În condiţiile în care puţini investitori au intrat la tranzacţionare, în şedinţa de vineri rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 12 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea acţiunilor internaţionale, inclusiv titlurile fondului de investiţii imobiliare NEPI.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,5 milioane lei (4,6 milioane euro), cu 14% sub de luni, de 23,9 milioane lei (5,3 milioane euro). Două treimi din lichiditatea de vineri au fost asigurate de transferuri cu acţiunile BRD (3,9 milioane lei), Romgaz (3,7 milioane lei), Transgaz (2,3 milioane lei), OMV Petrom (1,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,2 milioane lei).

Acţiunile BRD au crescut cu 0,78%, la 9,07 lei, iar titlurile Romgaz au avansat cu 0,77%, la 34,19 lei.

Până la închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pe bursa de la Londra a fost realizată doar o tranzacţie cu certificatele de depozit Romgaz, pentru 2.200 de dolari (7.200 de lei). Certificatele au fost tranzacţionate la 9,8 dolari (31,66 lei), cu 3,92% sub ultima cotaţie de marţi, de 10,2 dolari. Fiecărui certificat de depozit Romgaz îi corespunde o acţiune a companiei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,42%, la 0,8375 lei, apropiindu-se uşor de maximul istoric stabilit în timpul şedinţei din 4 decembrie, de 0,868 lei/titlu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 703.000 de lei, faţă de 980.000 de lei în şedinţa de luni.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...