Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 5,1%, într-o piaţă cu rulaj în creştere

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au închis în urcat cu 5,1%, într-o piaţă în creştere cu 1,16% şi unde investitorii au fost mult mai activi la tranzacţionare decât în zilele precedente, ridicând lichiditatea la 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro).
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 16:56
Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 5,1%, într-o piaţă cu rulaj în creştere

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute ale şedinţei, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele patru şedinţe, când a urcat cu aproape 3%.

„Piaţa romanească de capital trece printr-o perioadă de optimism ridicat conferit de oferta Romgaz. Gradul mare de subscriere şi sumele de bani au fost peste aşteptări, insuflând pieţei româneşti încrederea de care avea nevoie, dovedind tuturor scepticilor că această piaţa are potenţial dacă lucrezi cu instrumentele potrivite. Sper că acest exemplu să fie suficient de pertinent pentru toţi cei care decid evoluţia viitoare a bursei româneşti şi să înţeleagă că putem face mult mai multe la bursa de la Bucureşti în perioada urmatoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Chişu se aşteaptă pentru următoarea perioadă ca piaţa să fie în continuare atractivă, devenind din ce în ce mai tentantă pe masură ce dobânzile bancare scad.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,7%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,5%. Titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse în intervalul 1,15 – 2,66%, după ce în şedinţa precedentă au avansat cu 1,6% – 3,51%.

Totodată, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,69% şi au revenit peste pragul de 0,8 lei. Titlurile FP au închis la 0,805 lei, pe un rulaj de 24,22 milioane lei.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 1,26% şi, respectiv, cu 1,62%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare faţă de rulajul de vineri, de 25 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea.

Rulaje de peste trei milioane de lei au mai înregistrat acţiunile OMV Petrom ( 6,12 milioane lei, din care două deal-uri de 1,4 milioane lei), SIF Oltenia (4,34 milioane lei),Transgaz (4,31 milioane lei), Nuclearelectrica (3,49 milioane lei) şi SIF Transilvania ( 3,18 milioane lei).

Acţiunile Nuclearelectrica au intrat luni la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în locul drepturilor de alocare emise în oferta derulată în luna septembrie. Drepturile de alocare au fost suspendate de la tranzacţionare în urmă cu o săptămână, în vederea introducerii acţiunilor. Atunci drepturile de alocare au încheiat la preţul de 10,97 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica au deschis şedinţa la preţul de 11,64 lei, cu 6,1% peste ultima cotaţie a drepturilor de alocare, iar ultima cotaţie de luni a fost de 11,53 lei, cu 5,1% peste nivelul de închidere al drepturilor.

Cotaţia este cu 2,9% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,52%, iar piaţa americană a deschis tot pe verde, în contextul rezultatelor peste aşteptări raportate de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...