Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 5,1%, într-o piaţă cu rulaj în creştere

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au închis în urcat cu 5,1%, într-o piaţă în creştere cu 1,16% şi unde investitorii au fost mult mai activi la tranzacţionare decât în zilele precedente, ridicând lichiditatea la 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro).
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 16:56
Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 5,1%, într-o piaţă cu rulaj în creştere

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute ale şedinţei, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele patru şedinţe, când a urcat cu aproape 3%.

„Piaţa romanească de capital trece printr-o perioadă de optimism ridicat conferit de oferta Romgaz. Gradul mare de subscriere şi sumele de bani au fost peste aşteptări, insuflând pieţei româneşti încrederea de care avea nevoie, dovedind tuturor scepticilor că această piaţa are potenţial dacă lucrezi cu instrumentele potrivite. Sper că acest exemplu să fie suficient de pertinent pentru toţi cei care decid evoluţia viitoare a bursei româneşti şi să înţeleagă că putem face mult mai multe la bursa de la Bucureşti în perioada urmatoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Chişu se aşteaptă pentru următoarea perioadă ca piaţa să fie în continuare atractivă, devenind din ce în ce mai tentantă pe masură ce dobânzile bancare scad.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,7%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,5%. Titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse în intervalul 1,15 – 2,66%, după ce în şedinţa precedentă au avansat cu 1,6% – 3,51%.

Totodată, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,69% şi au revenit peste pragul de 0,8 lei. Titlurile FP au închis la 0,805 lei, pe un rulaj de 24,22 milioane lei.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 1,26% şi, respectiv, cu 1,62%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,35 milioane lei (11,8 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare faţă de rulajul de vineri, de 25 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea.

Rulaje de peste trei milioane de lei au mai înregistrat acţiunile OMV Petrom ( 6,12 milioane lei, din care două deal-uri de 1,4 milioane lei), SIF Oltenia (4,34 milioane lei),Transgaz (4,31 milioane lei), Nuclearelectrica (3,49 milioane lei) şi SIF Transilvania ( 3,18 milioane lei).

Acţiunile Nuclearelectrica au intrat luni la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în locul drepturilor de alocare emise în oferta derulată în luna septembrie. Drepturile de alocare au fost suspendate de la tranzacţionare în urmă cu o săptămână, în vederea introducerii acţiunilor. Atunci drepturile de alocare au încheiat la preţul de 10,97 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica au deschis şedinţa la preţul de 11,64 lei, cu 6,1% peste ultima cotaţie a drepturilor de alocare, iar ultima cotaţie de luni a fost de 11,53 lei, cu 5,1% peste nivelul de închidere al drepturilor.

Cotaţia este cu 2,9% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,52%, iar piaţa americană a deschis tot pe verde, în contextul rezultatelor peste aşteptări raportate de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Top zece cele mai bune depozite bancare. Între cea mai mare şi cea mai mică dobândă la depozitele în lei ale populaţiei diferenţa este de peste 1%
Top zece cele mai bune depozite bancare. Între cea mai mare şi cea mai mică dobândă la depozitele în lei ale populaţiei ...
Chiar dacă dobânzile la depozitele populaţiei nu au devenit încă real pozitive, nivelul randamentelor oferite de bănci continuă să crească de la lună la lună. Dacă analizăm dobânzile......
Autostrada Transilvania: Lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău va fi inaugurat în septembrie – CNAIR FOTO
Autostrada Transilvania: Lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău va fi inaugurat în septembrie – CNAIR FOTO
Lotul Nușfalău - Suplacu de Barcău (13,55 km) din Autostrada Transilvania (A3) va fi inaugurat în septembrie, au spus ...
Paul Olariu, MiR – furnizor de roboți industriali: Peste 2.000 de posturi de la ANOFM vizau manipularea de produse, activitate care poate fi foarte uşor preluată de roboţi
Paul Olariu, MiR – furnizor de roboți industriali: Peste 2.000 de posturi de la ANOFM vizau manipularea de produse, ...
Roboţii mobili autonomi pot fi o alternativă prin care companiile din România pot să depăşească criza de personal ...
Afacerile nete realizate de farmaciile Dr. Max în România depăşesc pragul de 3 miliarde de lei în 2022 şi sunt cu peste 34% mai mari decât în 2021
Afacerile nete realizate de farmaciile Dr. Max în România depăşesc pragul de 3 miliarde de lei în 2022 şi sunt cu peste ...
Dr. Max, unul dintre cei mai mari jucători din retailul farmaceutic din ţara noastră, a avut o cifră de afaceri netă ...