Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 2%, ca urmare a propunerii unui dividend sub estimările pieţei

Bursa a scăzut cu 0,63% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde lichiditatea a fost susţinută doar de câteva acţiuni, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 2,3%, ca urmare a propunerii unui dividend mai mic decât cel anticipat de investitori.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 11:48
Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 2%, ca urmare a propunerii unui dividend sub estimările pieţei

Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu peste 1% în primele minute de tranzacţionare, iar punctul minim a fost atins în jurul orei 11:40, când titlurile au fost cu aproape 3,5% sub închiderea de joi.

Ulterior, corecţia s-a temperat la aproximativ 2%, astfel că la mijlocul zilei acţiunile companiei erau cotate la 0,4512 lei, preţ în scădere cu 2,34%. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat doar 294.000 de lei.

Brokerii spun că scăderea este determinată în principal de propunerea de dividend anunţată joi seară de conducerea companiei şi care este sub estimările investitorilor.

Conducerea OMV Petrom propune acţionarilor să acorde din profitul record înregistrat anul trecut un dividend brut de 0,028 lei/acţiune, cu 9,6% sub cel de 0,031 lei/titlu acordat anul trecut. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, de 0,4512 lei/titlu, dividendul conferă un randament de 6,2%.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost transferate încă de la deschidere la preţuri uşor sub închiderea de joi, însă pe piaţa principală rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar titluri emise de 8 din cele 79 de companii listate.

La scurt timp după ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,92% mai jos faţă de joi, iar indicele BET-NG a fost cu 0,48% comparativ cu ziua precedentă. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,71%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,84%, în timp ce indicele extins BET-BK a coborât cu 0,64%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu 13% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 14,5 milioane lei (3,3 milioane euro). La fel ca în şedinţa precedentă, cea mai mare parte a rulajului a fost reprezentată de tranzacţii negociate.

Aproape 60% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (aproape 3 milioane lei), Banca Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Transilvania (1,4 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (1,3 milioane lei). La fel ca în şedinţa de joi, deal-urile au fost realizate la preţuri foarte apropiate de nivelurile de la închiderea şedinţei precedente.

Încă 35% din rulajul pieţei au fost asigurate de tranzacţiile realizate pe piaţa principală cu acţiunile SIF Transilvania (2 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (2,4 milioane lei).

Titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 1,04%, la 0,7125 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,96%, la 0,6185 lei.

Cel mai probabil, evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea a fost, de asemenea, influenţată de propunerea de dividend făcută de conducerea OMV Petrom, având în vedere că cele mai mari dividende încasate de FP sunt de la OMV Petrom.

Anul trecut, dividendele încasate de Fondul Proprietatea de la OMV Petrom, de peste 353 milioane lei, au reprezentat aproape 57% din valoarea dividendelor primite de Fond de la companiile unde este acţionar.

În acest an, Fondul ar urma să încaseze dividende de aproape 319 milioane lei (72 milioane de euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene evoluau incert, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,4%. Investitorii aşteaptă noi informaţii despre situaţia din Cipru, unde Parlamentul dezbate unele legi care ar trebui să contribuie la deblocarea pachetului de împrumuturi externe de la zona euro şi să prevină colapsul financiar al ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...