Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 4,3% în prima parte a şedinţei, iar titlurile Romgaz cu 0,6%

Bursa a scăzut foarte uşor, cu 0,13%, în prima parte a şedinţei de miercuri, într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 4,35%, după ce în piaţă au apărut informaţii că FP ar vrea să vândă o parte dintre acţiunile deţinute la companie, iar titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 0,58%.
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 12:10
Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 4,3% în prima parte a şedinţei, iar titlurile Romgaz cu 0,6%

Acţiunile OMV Petrom au fost pe minus, cu 1,63%, încă de la deschiderea şedinţei, iar după prima jumătate de oră scăderea s-a accentuat la 4,77%. Corecţia a venit după apariţia unor informaţii în piaţa de capital potrivit cărora Fondul Proprietatea vrea să vândă un pachet reprezentând 0,81% din titlurile OMV Petrom, pachetul fiind evaluat pe bursă la 210,2 milioane lei (47,1 milioane euro).

La ora 13:16, acţiunile OMV Petrom erau în scădere cu 4,35%, la preţul de 0,457 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 1.023 de transferuri, în valoare cumulată de 9,7 milioane lei (aproape 2,2 milioane euro).

„Nu dorim să comentăm speculaţiile din piaţă. Dacă şi când vom avea de făcut orice fel de anunţuri, vom face acest lucru pentru întreaga piață în condițiile obişnuite de până acum”, a afirmat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, contactat de MEDIAFAX.

Titlurile Fondului Proprietatea au debutat în creştere cu 0,32%, însă apoi au început să scadă uşor. Preţul a revenit foarte uşor pe verde la mijlocul şedinţei, astfel că la ora 13:16 erau cotate la 0,787 lei, cu 0,06% peste închiderea de marţi. Cu aceste titluri au fost realizate 318 tranzacţii, în sumă de 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro).

Acţiunile Romgaz au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, investitorii transferând titluri în valoare cumulată de 19,5 milioane lei (aproape 4,4 milioane euro). Cotaţia acestor titluri a scăzut cu 0,58%, la 34,3 lei, după ce luni a urcat cu 15% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile companiei.

Cotaţia este cu 14,33% peste preţul din ofertă.

Totodată, cotaţia de la mijlocul şedinţei de miercuri este cu 17,87% şi, respectiv, cu 20,35% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%).

Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

Volumul de acţiuni transferate miercuri pe piaţa de la Bucureşti reprezintă 0,98% din titlurile vândute de stat în ofertă şi aproape 0,15% din capitalul social al Romgaz.

În şedinţa precedentă, investitorii au transferat 4,61% din titlurile vândute în ofertă şi 0,69% din capitalul social al companiei, operaţiunile însumând 92,5 milioane lei (20,7 milioane euro).

Concomitent cu listarea acţiunilor Romgaz la BVB, pe bursa de la Londra au fost listate, marţi, certificatele de depozit (GDR-uri) prin care au fost vândute acţiuni reprezentând aproape 35% din acţiunile Romgaz din ofertă. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde câte o acţiune Romgaz.

La mijlocul şedinţei de miercuri de la Bucureşti, pe bursa de la Londra erau transferate 196.952 de certificate, cu mult sub rulajul de marţi, când au fost rulate 4,552 milioane de GDR-uri. La momentul respectiv, certificatele de depozit Romgaz erau cotate pe piaţa de la Londra la 10,36 dolari (34,46 lei), cu 0,38% sub închiderea de marţi, de 10,4 dolari (34,6 lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,3% în prima parte a şedinţei de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,41% sub şedinţa precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu numai 0,13%.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 1%, iar indicele extins BET-BK a scăzut cu 0,53%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei, de 41,7 milioane lei (9,3 milioane euro), este cu o treime sub cel din prima parte a şedinţei precedente, de 63,5 milioane lei (14,2 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%.

Te-ar mai putea interesa și
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET Group, companie europeană din sectorul energetic, cu sediul central în Elveția și prezentă și pe piața din România, anunță preluarea integrală a unui parc eolian din Bulgaria, cu......
MAE cere explicaţii Iranului după ce un căpitan de vas român a fost ucis în urma unui atac cu dronă
MAE cere explicaţii Iranului după ce un căpitan de vas român a fost ucis în urma unui atac cu dronă
România condamnă "cu fermitate" şi califică drept "absolut inacceptabil" atacul cu dronă comis asupra vasului 'Mercer ...
Fondatorii Google au vândut acţiuni Alphabet de peste 1 miliard de dolari. Nu au mai făcut asta din 2017
Fondatorii Google au vândut acţiuni Alphabet de peste 1 miliard de dolari. Nu au mai făcut asta din 2017
Fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin, acţionarii care controlează grupul Alphabet, au vândut cumulat acţiuni ...
Sosirile în structurile de primire turistică, în creştere cu 141% în iunie. Doar 8,7% au fost turişti străini
Sosirile în structurile de primire turistică, în creştere cu 141% în iunie. Doar 8,7% au fost turişti străini
Numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2021 s-a situat la 804.900, în creştere ...