Acţiunile OMV Petrom au crescut cu 0,9% în prima parte a zilei, după două şedinţe de scădere

Bursa a crescut cu 0,23% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,9% după anunţul privind vânzarea de către BERD a 1,6% din titlurile companiei, cotaţia revenind uşor după corecţia de 6,66% înregistrată în ultimele două zile.
Economica.net - vin, 15 nov. 2013, 11:29
Acţiunile OMV Petrom au crescut cu 0,9% în prima parte a zilei, după două şedinţe de scădere

Acţiunile OMV Petrom au crescut cu peste 1% încă din primele minute ale şedinţei, după ce miercuri şi joi au scăzut în urma informaţiilor că un investitor vrea să vândă 0,81% din titlurile companiei. La fel ca în precedentele şedinţe, volumele de transfer cu acţiunile OMV Petrom au fost ridicate.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi seară că a vândut acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, reprezentând 1,6% din totalul titlurilor, pentru care va încasa 385,6 milioane lei (86,6 milioane euro). Pachetul de acţiuni vândut este dublu faţă de cel scos iniţial la vânzare. BERD a vândut acţiunile la preţul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotaţia de marţi, dinaintea lansării plasamentului privat, şi cu 6,9% sub ultima cotaţie de miercuri a acţiunilor OMV Petrom.

Tranzacţiile efective urmează să fie realizate vineri la bursă.

La mijlocul şedinţei de vineri, acţiunile OMV Petrom erau cotate la 0,45 lei, preţ cu 0,9% peste închiderea de joi. Operaţiunile cu titlurile companiei au cumulat 3,7 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,23% în prima parte a zilei, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,98% peste închiderea de joi.

La ora 13:00, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), se situa în imediata apropiere a nivelului de joi.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,19%, în timp ce indicele extins BET-BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), jumătate din rulajul înregistrat în prima parte a şedinţei precedente, de 22,1 milioane lei (4,9 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu titlurile OMV Petrom (3,7 milioane lei), Fondului Proprietatea (3,7 milioane lei) şi Romgaz (1,1 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,56%, la 0,805 lei, după ce joi, ultima zi a ofertei pentru răscumpărarea a 4,35% din titluri, cotaţia a urcat cu 2,6%.

Investitorii au plasat 3.384 de ordine de subscriere, pentru pachete reprezentând cumulat 76,34% din acţiunile Fondului Proprietatea, operaţiunea fiind suprasubscrisă, astfel, de 17,5 ori. Fondul va răscumpăra doar 4,35% din acţiunile sale, pentru 600 milioane lei (134,8 milioane euro). Titlurile sunt răscumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu 19% sub ultima cotaţie de joi. FP va cumpăra câte 5,7% din acţiunile puse la vânzare de fiecare investitor.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,62%, la 34,1 lei, iar pe piaţa de la Londra certificatele de depozit (GDR) au crescut cu 0,63%, la 10,36 dolari (34,3 lei).

În precedentele două zile, pe piaţa de la Bucureşti, preţul a scăzut cu 1,77%, după ce marţi, în ziua listării, cotaţia a urcat cu 15% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz.

Pe piaţa de la Bucureşti, investitorii au transferat în prima parte a şedinţei de vineri 33.817 acţiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra au fost efectuate operaţiuni cu 1.030 de certificate de depozit. În şedinţa anterioară, la BVB au fost rulate 315.292 de acţiuni Romgaz, iar pe piaţa de la Londra au fost transferate 317.469 de GDR-uri. Fiecărui GDR îi corespunde o acţiune Romgaz.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, a declarat marţi liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...