Acţiunile OMV Petrom şi Carpatica au scăzut uşor în prima parte a zilei, după evoluţia de luni

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,12%, în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Banca Comercială Carpatica (BCC) au scăzut cu 0,7% şi, respectiv, cu 2,2%, şi au pierdut o parte din câştigurile înregistrate luni.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 11:11
Acţiunile OMV Petrom şi Carpatica au scăzut uşor în prima parte a zilei, după evoluţia de luni

Acţiunile OMV Petrom şi Banca Carpatica au deschis ziua în creştere uşoară, cu până la 0,9%, însă spre mijlocul şedinţei au început să scadă.

În şedinţa de luni, acţiunile OMV Petrom au urcat cu 4,21%, iar titlurile Băncii Carpatica au urcat cu 7,54%.

Evoluţia înregistrată luni de acţiunile OMV Petrom a fost determinată de unele ordine mai mari de cumpărare plasate în a doua parte a zilei, în timp ce titlurile Băncii Carpatica au consemnat luni a treia şedinţă consecutivă de creştere semnificativă. În ultimele trei şedinţe, titlurile băncii au urcat cumulat cu peste 17%, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a companiei a însemnat un plus de 31,8 milioane lei (7,2 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de marţi, titlurile OMV Petrom erau în scădere cu 0,69%, la 0,445 lei, iar titlurile Băncii Carpatica erau cotate la 0,067 lei, preţ cu 2,19% sub închiderea de luni.

Dacă acţiunile OMV Petrom au consemnat primul rulaj din piaţă, de peste 4 milioane lei, tranzacţiile cu titlurile băncii au cumulat doar 125.000 de lei.

Fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au reînceput, săptămâna trecută, să cumpere acţiuni OMV Petrom. Fondurile au cumpărat în ultimele trei şedinţe acţiuni OMV Petrom în valoare cumulată de aproape 4,2 milioane lei. Volumul de acţiuni cumpărate de aceste fonduri reprezintă aproape o treime din titlurile OMV Petrom tranzacţionate în ultimele trei şedinţe.

La mijlocul şedinţei de marţi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,62% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,3%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, s-au întors în imediata apropiere a nivelului de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au rămas în imediata apropiere a noului maxim istoric, fiind cotate la mijlocul zilei la 0,724 lei, cu 0,28% peste închiderea de luni. Cel mai ridicat nivel al acestor titluri, de 0,727 lei, a fost atins atât în şedinţa de luni, cât şi în prima parte a zilei de marţi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,1 milioane lei (2,7 milioane lei), sumă cu mult peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de numai 3,5 milioane lei (783.000 de euro). Peste trei sferturi din lichiditatea de marţi au reprezentat operaţiunile cu titlurile OMV Petrom (4 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,4 milioane lei) şi două deal-uri cu acţiuni Transgaz (2 milioane lei) şi BRD (890.000 de lei).

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat cu 4,04%, la 0,175 lei, revenind după ce în şedinţa anterioară au coborât cu 3,9%, la 0,1682 lei. Scăderea de luni a venit în urma anunţării preţului din oferta publică pe care omul de afaceri Gheorghe Iaciu o va lansa pentru preluarea integrală a companiei. Iaciu propune celorlalţi acţionari ai Impact un preţ de 0,16 lei/acţiune, cu 8,6% sub ultima cotaţie de vineri, de 0,175 lei/titlu. El deţine 38,05% din acţiunile Impact, iar pentru pachetul pe care nu îl deţine este dispus să plătească 19,6 milioane lei (4,3 milioane euro).

Operaţiunea se va derula în perioada 26 septembrie – 16 octombrie şi va fi intermediată de casa de brokeraj Swiss Capital.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, după două zile de declin, investitorii aşteptând un raport privind încrederea consumatorilor din SUA şi noi indicii legate de politica monetară a Rezervei Federale.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...