Acţiunile Romgaz şi Nuclearelectrica au fost introduse în portofoliile indicilor Bursei

Acţiunile Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN) vor fi incluse în componenţa indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în ajunul Crăciunului. Indicii sunt medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor din structura lor.  Indicii sunt folosiţi de investitori ca repere la construcţia propriilor portofolii.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 09:00
Acţiunile Romgaz şi Nuclearelectrica au fost introduse în portofoliile indicilor Bursei

Comitetului Indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis ajustarea componenţei indicilor şi reechilibrarea lor, prin introducerea companiilor Romgaz (simbol SNG) şi Nuclearelectrica (SNN) în indicii BET, BET-XT, BET-BK, BET – NG şi, automat, în indicele BET-C.

Cele mai noi vedete ale Bursei vor înlocui actiunile Biofarm (BIO) şi Banca Comercială Carpatica (BCC) în componenţa indicelui  BET, şi respectiv acţiunile Zentiva (SCD) şi Oil Terminal (OIL) în BET-XT.

Indicii sunt medii ponderate ale variaţiilor preţurilor şi care  exprimă, astfel, tendinţele bursiere. Sunt folosiţi ca suporturi pentru construcţia unor produse derivate (contractele futures, de pildă, prin care se poate paria pe evoluţia ulterioară a preţurilor).

Investitorii folosesc indicii ca repere la construcţia propriilor portofolii. De asemenea, pe piaţă există fonduri de investiţii care imită în proporţie de până la 90% structura portofoliilor indicilor.

Factorii de rebalansare a indicilor – factorul de free float (ponderea de acţiuni aflate în circulaţie liberă), factorul de reprezentare şi factorul de corecţie a preţului, vor fi determinaţi pe baza numărului de acţiuni şi preţurilor de închidere înregistrate la finalul şedinţei de tranzacţionare din 13 decembrie 2013 şi vor intra în vigoare începând cu data de 23 decembrie 2013.

„Includerea companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica în indicele de referinţă a avut la baza lichiditatea acestora pe Bursa de la Bucureşti. Includerea în indice va susţine în viitor, la rândul său, lichiditatea acestor active, îmbunătăţind evaluările acestora prin mecanismul de descoperire a preţului, care este gestionat în mod corespunzător“, a declarat Ludwik Sobolewski, director general al BVB.

Ludwik Sobolewski s-a declarat „sigur că investitorii internaţionali şi locali vor aprecia această decizie şi le va întări convingerea că cea mai bună şi singura piaţa pentru companiile româneşti este piaţa de capital din România”.

BVB calculează şi diseminează în timp real doi indici de tip blue chip (care au în componenţă companii de primă mărime): BET si BET-XT (BET Extended), care reflectă mişcarea preţului celor mai lichide 10 companii (exclusiv SIF-urile), respectiv 25 de companii (incluzând SIF-urile), listate pe piaţa reglementată a BVB.

BET si BET-XT sunt indici de preţ ponderaţi cu capitalizarea free float-ului companiilor din componenţa lor. Metodologia de calcul a indicilor permite acestora sa constituie drept activ suport pentru produse structurate si instrumente derivate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională.
Rabla pentru Electrocasnice sesiunea a doua: AFM a publicat un nou Ghid de Finanțare
Rabla pentru Electrocasnice sesiunea a doua: AFM a publicat un nou Ghid de Finanțare
Administrația Fondului pentru Mediu a publicat un nou Ghid de Finanțare pentru a Programul naţional de înlocuire a echipamentelor ...
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Grupul taiwanez Foxconn, compania care asamblează telefoanele iPhone, analizează posibilitatea de a produce vehicule electrice ...