Acţiunile SIF Banat-Crişana au crescut uşor, după două zile de scădere

Bursa a pierdut câştigul uşor de la deschidere şi s-a întors la nivelul de marţi, iar acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat uşor, cu 1%, după corecţia de 8% înregistrată în precedentele două zile, care a urmat unei creşteri de peste 12% în ultimele secunde ale sesiunii de vineri.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 10:30
Acţiunile SIF Banat-Crişana au crescut uşor, după două zile de scădere

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,3%, însă cu puţin înaintea orei 12:00 s-a întors în imediata apropiere a cotaţiilor de marţi şi a rămas acolo până la mijlocul şedinţei.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,17%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu doar 0,08% sub închiderea de marţi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,39%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au fluctuat nesemnificativ în jurul nivelurilor de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au revenit pe verde încă din primele minute de tranzacţionare de miercuri, iar la mijlocul şedinţei erau în creştere cu 1,03%, fiind cotate la 1,077 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat doar 311.000 de lei.

În precedentele două zile, preţul acestor titluri a scăzut cu 8%, după ce chiar la închiderea şedinţei de vineri a urcat cu peste 12%. Preţul din piaţa principală a început să scadă de luni şi nu a fost influenţat vizibil de două deal-uri realizate luni cu 6,27% din acţiunile societăţii de investiţii financiare la un preţ cu aproape 14% peste nivelul de vineri.

Preţul din deal-uri este cu 28% peste ultima cotaţie de joi, de 1,031 lei. Pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia cu mai mult de 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală. Astfel, cel mai probabil, pentru a fi realizate deal-urile la 1,32 lei/acţiune, preţul din piaţa principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un preţ cu aproape 14% peste cotaţia de vineri.

Până la mijlocul şedinţei de miercuri niciun investitor nu a raportat implicarea în deal-urile de luni.

Într-un răspuns transmis marţi la solicitarea MEDIAFAX, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) afirmă că investighează tranzacţiile realizate cu acţiunile SIF Banat-Crişana în şedinţele bursiere de vineri şi luni.

La fel ca în zilele anterioare, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, la mijlocul şedinţei tranzacţii de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 7 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Transferurile din prima parte a şedinţei au cumulat 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro), cu 40% sub cele din perioada similară a zilei de marţi, de 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro). Mai mult de 40% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu acţiuni SIF Moldova (1,6 milioane lei) şi 14 operaţiuni cu titluri Transgaz (560.000 de lei).

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost realizate doar 43 de transferuri, pentru aproape 231.000 de lei. Preţul acestor titluri a crescut cu 0,5%, la 0,7095 lei, apropiindu-se din nou de noul maxim istoric atins în prima parte a şedinţei de luni, de 0,712 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, în aşteptarea unei decizii a Rezervei Federale a SUA privind reducerea programului de relaxare cantitativă. Economiştii anticipează reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni cu 5 miliarde dolari, de la nivelul actual de 85 miliarde dolari pe lună.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria analizează posibile intervenţii asupra preţului carburanţilor
Ungaria analizează posibile intervenţii asupra preţului carburanţilor
Guvernul de la Budapesta va analiza dacă se impune o intervenţie pentru reducerea preţului carburanţilor, după o analiză care va fi realizată de Oficiul central de statistică (KSH) aspra......
Banca Centrală a Turciei anunţă pierderi de 25 de miliarde de dolari în 2023
Banca Centrală a Turciei anunţă pierderi de 25 de miliarde de dolari în 2023
Banca Centrală a Turciei a înregistrat, anul trecut, pierderi de 818,2 miliarde de lire (25,25 miliarde de dolari), conform ...
Elis Pavaje investește 13 milioane de euro în dublarea capacității de producție în fabrica de la Stoenești, Prahova
Elis Pavaje investește 13 milioane de euro în dublarea capacității de producție în fabrica de la Stoenești, Prahova
Elis Pavaje, producător autohton de pavele, investește 13 milioane de euro în extinderea fabricii de lângă Ploiești, ...
Burduja: Trebuie să ne asigurăm că sectorul energetic este sigur în faţa atacurilor actorilor statali sau nestatali
Burduja: Trebuie să ne asigurăm că sectorul energetic este sigur în faţa atacurilor actorilor statali sau nestatali
Trăim într-o lume mai complicată ca niciodată şi vedem asta în fiecare zi, de aceea este foarte important să ne asigurăm ...