Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut şi marţi, într-o piaţă apatică

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,12%, într-o piaţă cu un rulaj de doar 11,7 milioane lei şi unde acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au coborât pentru a doua zi consecutiv, după ce la închiderea sesiunii de vineri au sărit cu peste 12%.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 15:13
Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut şi marţi, într-o piaţă apatică

Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 3,09%, după ce luni au coborât cu 5,09%. Corecţia din această săptămână a ajuns, astfel, la 8%, însă preţul este încă pe plus faţă de nivelul de joi. Scăderea din ultimele două zile a venit după ce chiar în ultimele secunde ale şedinţei de vineri cotaţia acestor titluri a sărit cu peste 12%.

La închiderea şedinţei de marţi, acţiunile SIF Banat-Crişana au fost cotate la 1,066 lei şi au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei.

Evoluţia de vineri este posibil să aibă legătură cu două deal-uri realizate la finalul şedinţei de luni şi prin care au fost transferate pachete reprezentând cumulat 6,27% din acţiunile societăţii de investiţii financiare, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Tranzacţiile negociate au fost realizate la un preţ cu aproape 14% peste ultima cotaţie de vineri.

Preţul din deal-uri este cu 28% peste ultima cotaţie de joi, de 1,031 lei. Pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia cu mai mult de 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală. Astfel, cel mai probabil, pentru a fi realizate deal-urile la 1,32 lei/acţiune, preţul din piaţa principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un preţ cu aproape 14% peste cotaţia de vineri.

Până la închiderea şedinţei de marţi de pe piaţa principală niciun investitor nu a raportat implicarea în deal-urile de luni.

Într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) afirmă că investighează tranzacţiile realizate cu acţiunile SIF Banat-Crişana în şedinţele bursiere de vineri şi luni.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost transferate la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de luni, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse.

„Până în momentul când se va încheia oferta Nuclearelectrica nu cred că vom asista la mişcări semnificative ale pieţei. În funcţie de impactul deciziilor Fed de joi, cred că vom vedea şi evoluţii mai concludente pe piaţa locală. Dacă vom avea o piaţă pozitivă după ziua de joi, cred că o parte din sumele investite în oferta Nuclearelectrica se vor orienta săptămâna viitoare şi către alte companii listate. În caz contrar, banii vor reveni probabil în depozite bancare şi vor aştepta oferta Romgaz”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere nesemnificativă, cu 0,14%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu doar 0,15% peste ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,68%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,33% sub închiderea de luni, iar indicele BET-BK a scăzut cu 0,38%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

În şedinţa precedentă, cele două deal-uri cu acţiuni SIF Banat-Crişana au ridicat rulajul la 60,2 milioane lei (13,5 milioane euro), însă exceptând tranzacţiile negociate, operaţiunile din piaţa principală au însumat doar 14,8 milioane lei (3,3 milioane euro).

În prima jumătate de oră de tranzacţionare de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu până la 1% , iar apoi au revenit pe creştere uşoară şi s-au apropiat de noul maxim istoric atins în prima parte a şedinţei de luni, de 0,712 lei/titlu.

Totuşi, chiar în ultimele minute, preţul a trecut din nou pe scădere, iar la finalul şedinţei aceste titluri au fost cotate la 0,706 lei, cu 0,21% sub închiderea de luni. Tranzacţiile cu acţiunile FP au însumat 5,4 milioane lei.

„Acţiunile Fondului Proprietatea sunt cele mai importante de la BVB, iar evoluţia acestora va fi aproape întotdeauna corelată cu cea a pieţelor externe, deoarece sunt transferate în special de către investitorii străini. Cred că evoluţia FP în perioada imediat următoare va fi determinată de deciziile pe care Fed le va lua joi şi de eventuale noutăţi legate de listarea Romgaz (programată pentru începutul lunii noiembrie – n.r.)”, a afirmat Necula.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 156.000 de lei, faţă de 91.000 de lei în şedinţa precedentă.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata șomajului în București a scăzut până la 1,14%
Rata şomajului înregistrat în evidenţele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti a ...
Statele Unite au înregistrat un deficit comercial record în 2021, de peste un trilion de dolari
Statele Unite au înregistrat un deficit comercial record în 2021, de peste un trilion de dolari
Deficitul comercial al SUA a depăşit în 2021 pentru prima dată 1.000 de miliarde de dolari, după ce redresarea economiei ...
Primăria București organizează o licitație pentru reabilitarea a aproape 212 km de conducte ale sistemului de termoficare
Primăria București organizează o licitație pentru reabilitarea a aproape 212 km de conducte ale sistemului de termoficare
Primăria Capitalei anunţă lansarea în SEAP a licitaţiei pentru reabilitarea a 105,969 km traseu de transport a agentului ...