Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au revenit aproape de cotaţiile de vineri

Bursa a scăzut cu 0,49% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au pierdut aproape în întregime câştigurile de aproximativ 2% înregistrate în primele minute de tranzacţionare.
Economica.net - lun, 18 feb. 2013, 11:56
Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au revenit aproape de cotaţiile de vineri

Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au crescut cu aproximativ 2% în prima jumătate de oră, ca reacţie la anunţul de vineri privind intenţia SIF Banat-Crişana de a conduce SIF Muntenia, prin preluarea administratorului.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au înregistrat fluctuaţii mai vizibile în prima parte a şedinţei, urcând cu cel mult 2,6% în jurul orei 11:40, pentru ca în următoarele minute să intre pentru scurt timp pe scădere cu 0,91%. După corecţia uşoară, titlurile au trecut rapid pe creştere cu 2%, însă doar pentru scurt timp, întrucât apoi s-au întors aproape de închiderea de vineri.

La ora 13:00, acţiunile SIF Banat-Crişana erau pe plus cu 0,38%, fiind cotate la 1,317 lei, şi înregistrau primul rulaj din piaţa principală, de 2 milioane lei.

În acelaşi timp, titlurile SIF Muntenia erau tranzacţionate la 0,863 lei, cu 0,12% peste închiderea de vineri, iar operaţiunile însumau doar 91.000 de lei. Aceste titluri au deschis ziua pe plus cu 1,7%, însă apoi au început să revină treptat spre nivelul de vineri.

La mijlocul şedinţei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, era în stagnare.

De asemenea, a staţionat şi indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, iar indicele BET-XT a crescut cu doar 0,1%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,19%.

În acelaşi timp, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,65%. Corecţia indicelui BET-NG a fost influenţată de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) care au scăzut cu 6,45%.

Scăderea titlurilor Rompetrol Rafinare a venit după ce în ultimele două săptămâni cotaţia a urcat cu aproape 70%, susţinute de interesul grupului Rompetrol pentru preluarea acţiunilor pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare în urma conversiei unor obligaţiuni.

Creşterea acţiunilor Rompetrol Rafinare a început după ce vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus, într-un interviu acordat Bloomberg, că Rompetrol Group vrea să răscumpere titlurile deţinute de stat stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Ulterior, Rompetrol a anunţat vineri că a încheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru MEDIAFAX că Rompetrol vrea să răscumpere 25% din acţiunile statului, iar ulterior şi restul de 20%. Pachetul de 20% ar putea fi vândut prin licitaţie, în funcţie de cel mai bun preţ.

Investitorii de la BVB au realizat tranzacţii de 9,1 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu 13% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2,5 milioane lei. Din această sumă, 1,5 milioane lei reprezintă valoarea unui deal.

Cea mai recentă tranzacţie de pe piaţa principală cu titlurile Fondului a fost realizată la 0,577 lei, preţ cu 0,52% sub închiderea de vineri. Preţul este apropiat de cel la care a fost realizat deal-ul, de 0,5775 lei/acţiune.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest europene evoluau incert şi înregistrau variaţii reduse.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...