Acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri de 1,2 – 3,2%, într-o piaţă în scădere

Bursa a închis în scădere cu 0,28%, într-o piaţă unde acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 1,2% şi 3,22% după ce vicepreşedintele ASF Mircea Ursache a declarat că este posibil ca instituţia să permită SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 16:52
Acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri de 1,2 - 3,2%, într-o piaţă în scădere

La începutul sesiunii bursiere, acţiunile SIF Muntenia şi SIF Oltenia au înregistrat cele mai vizibile creşteri, urcând cu 5,5% şi, respectiv, cu 4,19%, însă volumele de transfer au fost sensibil mai reduse comparativ cu celelalte trei SIF-uri.

Ulterior, creșterile s-au temeperat, iar tranzacțiile nu au mai fost atât de mari precum cele din prima jumătate de oră.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital, a declarat pentru Ziarul Financiar că miercuri ASF va discuta o propunere privind anularea restricţiilor care nu permit SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele.

Potrivit lui Ursache, o altă modificare privind SIF-urile presupune scăderea cvorumului necesar pentru întrunirea AGA, vicepreşedintele ASF menţionând că discuţiile privind creşterea pragului de deţinere (în prezent de 5% din capital) nu vor avea loc în acest an.

La finalul zilei, acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat Crişana (SIF1) consemnau cele mai mari rulaje, de 2,53 milioane lei şi, respectiv, 2,11 milioane lei. Titlurile SIF Moldova au urcat cu 1,83%, la 1,501 lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au închis la 1,367 lei, cu 3,17% peste cotaţia de vineri.

Totodată, titlurile SIF Muntenia au avansat cu 3,11%, acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 1,99%, iar titlurile SIF Oltenia cu 1,2%.

Ascensiunea acţiunilor celor cinci SIF-uri a dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de vineri. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scăzut cu 0,83%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT a închis în stagnare, iar indicele BET-BK a avansat cu 0,6%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,45%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,27%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 10,53 milioane lei. Cea mai mare parte a acestui rulaj a fost asigurată de o tranzacţie realizată la ora 13:31, pentru 4,2 milioane lei.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 37,22 milioane lei (8,19 milioane euro), cu 45% sub lichiditatea din şedinţa precedentă, de 67,46 milioane lei (14,8 milioane euro).

Peste 40% din rulajul de luni a fost asigurat de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,53 milioane lei) şi câte două deal-uri cu acţiunile SIF Moldova (3 milioane lei) şi BRD (2,45 milioane lei).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene afişau creşteri de circa 0,3%. Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de luni în scădere, din cauza temerilor investitorilor legate de evoluţia pieţei americane a muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua ...
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
Consumatorii au trimis peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, în 2020 şi până în prezent, din ...
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
Banca Centrală Europeană încă intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă ...