Acţiunile SSIF Broker au urcat cu 5% în urma anunţului unei posibile fuziuni cu BT Securities

Bursa a scăzut cu 0,47%, într-o piaţă unde acţiunile SSIF Broker au urcat cu 5% în urma anunţului unei posibile fuziuni cu BT Securities, iar cei mai mulţi investitori au aşteptat poziţia ASF cu privire la intenţia de accelerare a programului de răscumpărare derulat de Fondul Proprietatea.
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 14:56
Acţiunile SSIF Broker au urcat cu 5% în urma anunţului unei posibile fuziuni cu BT Securities

SSIF Broker a transmis miercuri dimineaţă Bursei un comunicat prin care anunţă investitorii cu privire la analizarea de către Consiliul de Administraţie a unei posibile fuziuni cu BT Securities, prin această fuziune fiind vizată creşterea cotei de piaţă şi a rentabilităţii viitoarei firme.

În urma acestui anunţ acţiunile SSIF Broker au urcat vizibil, cel mai ridicat preţ plătit pentru aceste titluri fiind cu 8,7% peste închiderea de marţi. La închiderea pieţei, titlurile firmei de brokeraj au fost cotate la 0,1415 lei, cu 5,05% peste ziua precedentă.

„Anunţul sosit în cursul dimineţii cu privire la posibilă fuziune a generat un puternic val de tranzacţii cu titlurile SSIF Broker. Pe măsură ce piaţa va primi detalii despre evoluţia acestui proiect, preţul va îngloba în mod rapid informaţiile, de unde şi o posibilă volatilitate a acestor titluri”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Investitorii au realizat 314 operaţiuni, cu cel mai mare volum de acţiuni SSIF Broker din ultimele şapte luni. În total au fost transferate titluri reprezentând 1,26% din capitalul social al firmei, pentru aproape 613.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,45% sub ziua precedentă.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,6% sub nivelul de marţi.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK a încheiat ziua în scădere cu 0,32%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro), cu 35% sub rulajul din ziua anterioară, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro). Mai mult de 70% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (5,6 milioane lei) şi BRD (4,8 milioane lei, din care un deal de aproape 1,8 milioane lei).

Titlurile Fondului au scăzut cu 1,07%, la 0,74 lei, iar acţiunile BRD au stagnat la 8,95 lei.

„Piaţa aşteaptă cu interes decizia ASF cu privire la propunerea de buy-back accelerat. De îndată ce vor exista detalii suplimentare, acestea ar putea influenţa în mod pozitiv volumul de tranzacţionare al titlurilor FP”, a afirmat brokerul de la Swiss Capital.

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anunţat pe 25 septembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 444 milioane lei (100 milioane euro).

Franklin Templeton a amintit la acea dată că, potrivit termenului legal, ar trebui să primească un răspuns în cel mult două săptămâni, astfel că miercuri investitorii au aşteptat decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 1,22%, la preţul de 11,36 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 246 de transferuri, în valoare cumulată de aproape 921.000 de lei (206.000 de euro).

Cotaţia este cu 1,43% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 4,56% şi, respectiv, cu 10,25%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Raportat la ultimul preţ de miercuri al drepturilor de alocare, valoarea de piaţă a Nuclearelectrica este de 3,201 miliarde lei (717,2 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 298.000 de lei, faţă de 110.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Paris avansa cu 0,1%, în timp ce pieţele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul a apărut în Monitorul Oficial
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul ...
Valoarea nominală maximă a tichetelui de masă a fost "îngheţată" la 20,01 lei în perioada aprilie - septembrie 2021, potrivit Ordinului comun al Ministerelor Finanţelor şi Muncii nr. 450/258......
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Primul pas pentru micșorarea facturii la energie electrică este evaluarea consumatorilor din cadrul locuinței, cum ar ...
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că termenul stabilit pentru finalizarea Planului Naţional de Rezilienţă ...
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
În primul trimestru al lui 2021 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 2,6 milioane de autoturisme, 5,7% dintre acestea ...