Acţiunile Transgaz au închis în urcare cu 3,43%, după ce FP a vândut titlurile deţinute la companie

Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea cu o creştere de 0,26%, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz (TGN) au câştigat 3,43%, după ce Fondul Proprietatea (FP) a anunţat că a vândut întregul pachet de titluri deţinut la companie, reprezentând 15% din capitalul social.
Economica.net - joi, 12 dec. 2013, 15:44
Acţiunile Transgaz au închis în urcare cu 3,43%, după ce FP a vândut titlurile deţinute la companie

Fondul Proprietatea a anunţat, joi dimineaţă, că a vândut, printr-un plasament privat, tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz, pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro). Titlurile, reprezentând 14,98% din capitalul transportatorului de gaze, au fost vândute la un preţ de 172 lei, cu 3,3% mai jos faţă de închiderea de miercuri.

Totodată, preţul este cu 9,66% sub cotaţia acţiunilor anterior anunţului FP de săptămâna trecută, privind posibilitatea de a vinde o parte sau toate acţiunile deţinute la Transgaz. Fondul a anunţat, ulterior, că vrea să vândă aproximativ 10% din acţiunile Transgaz, cu menţiunea că ar putea modifica mărimea pachetului vizat.

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat joi, după închiderea sesiunii, că a cumpărat 0,44% din acţiunile Transgaz în cadrul plasamentului privat derulat de FP, pachet pe care a plătiti 8,91 milioane lei (două milioane euro), majorându-şi astfel participaţia la 2,12%.

După anunţul făcut joi dimineaţă privind vânzarea tuturor acţiunilor Transgaz, acţiunile transportatorului de gaze naturale au urcat pe bursă cu aproape 3% încă de la deschidere. Cel mai mare preţ plătit pe parcursul zilei pentru acţiunile Transgaz, de 185,5 lei, a fost cu 4,3% peste închiderea de miercuri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni Transgaz de 12,66 milioane lei, sumă din care 8,26 milioane lei reprezintă cinci transferuri deal. Ultima tranzacţie negociată a fost efectuată la preţul 174,5 lei, cu 1,41% sub închiderea de miercuri.

Evoluţia acţiunilor Transgaz a amplificat la 1,45% creşterea indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,18%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,26%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au consemnat de asemenea creşteri uşoare. Indicele BET-XT a crescut cu 0,19%, iar BET-BK a urcat cu 0,14%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 62,22 milioane lei (13,9 milioane euro), cu 73% peste rulajul şedinţei precedente, de 35,8 milioane lei (8 milioane euro).

Pe piaţa principală, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea (14,45 milioane lei), Romgaz (10,77 milioane lei) şi Transgaz (4,4 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,36%, la 0,832 lei, fără un efect vizibil la anunţul privind vânzarea acţiunilor Transgaz.

Lichiditatea totală a fost susţinută şi de transferuri deal, cu titlurile Transgaz (8,26 milioane lei), BRD (3,78 milioane lei), FP (2,5 milioane lei) OMV Petrom (1,83 milioane lei) şi SIF Muntenia (1,65 milioane lei).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 0,83%, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de joi tot în scădere, investitorii analizând date încurajatoare privind vânzările de retail din SUA, dar şi un raport sub aşteptările analiştilor referitor la cererile pentru indemnizaţii de şomaj.

Monica Juganaru, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...