Acţiunile unor bănci europene s-ar putea dubla, după împrumuturile de la BCE

Acţiunile unora dintre băncile europene, precum BNP Paribas şi Intesa Sanpaolo, s-ar putea dubla în acest an, în urma celei de-a doua runde de împrumuturi nelimitate din partea Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit unor manageri de fonduri, citaţi de Bloomberg.
Economica.net - mie, 29 feb. 2012, 15:46
Acţiunile unor bănci europene s-ar putea dubla, după împrumuturile de la BCE

Manageri ai fondurilor Mandarine Gestion şi MainFirst Bank anticipează că acţiunile BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, dar şi ale altor instituţii de credit, ar putea creşte cu până la 50%.

Bănci italiene ca Banca Monte dei Paschi di Siena şi Banca Popolare di Milano Scarl vor avea cel mai mult de câştigat în urma iniţiativei BCE care are rolul să ajute băncile să se împrumute în perioada crizei datoriilor, a declarat Nicolas Walewski, care administrează active de 2 miliarde de euro la compania de investiţii Alken Asset Management.

Băncile comerciale au împrumutat 530 miliarde euro de la BCE în cadrul operaţiunii de refinanţare pe trei ani derulată miercuri, rezultat uşor peste aşteptările analiştilor.

„Preşedintele BCE Mario Draghi şi-a demonstrat disponibilitatea de a pompa atâţia bani cât este nevoie în sectorul bancar european”, a spus Walewski.

În prima rundă de de refinanţare pe termen lung, băncile au împrumutat în decembrie de la BCE 489 miliarde de euro, pe termen de trei ani.

Indicele calculat de Bloomberg pentru 43 de bănci şi companii de servicii financiare europene a crescut cu 35% de la un minim al ultimilor doi ani atins în noiembrie, înregistrând cel mai mare avans pe parcursul a trei luni după 2009.

Acest indice a urcat miercuri cu 1,3%, iar Monte Pachi, a treia mare bancă din Italia, are cea mai bună performanţă, cu un avans de 4,3%.

„Acţiunile băncilor italiene au fost tranzacţionate până nu demult la preţuri derizorii, iar unele pot uşor să se dubleze”, a arătat Walewski.

Titlurile băncilor europene s-au prăbuşit cu 41% de la începutul anului trecut, din cauza temerilor că Grecia va intra în încetare de plăţi, iar criza se va extinde în restul Europei.

În noiembrie, acţiunile băncilor europene erau tranzacţionate la jumătate din capitalizarea lor de piaţă de la începutul anului trecut.

Chiar şi după revenirea din ultimele luni, „sectorul bancar este cel mai subevaluat din piaţă”, a declarat Yohan Salleron, co-manager al Mandarine Valeur Fund, care administrează active de 925 milioane de euro, inclusiv acţiuni BNP Paribas şi Intesa Sanpaolo.

Salleron consideră că băncile ar trebui tranzacţionate la 1,2 ori valoarea activelor, comparativ cu nivelul actual de 0,7-0,8 ori, ceea ce implică o creştere de 50% a preţului acţiunilor.

Acţiunile Credit Suisse, BNP Paribas şi Intesa Sanpaolo s-au apreciat cu 11%-25% după prima operaţiune a BCE de refinanţare.

Potrivit programului BCE, băncile se împrumută cu o dobândă de 1% şi pot investi banii spre exemplu în obligaţiuni suverane italiene pe termen de zece ani, cu un randament de 5,35%.

În acest fel, băncile îşi pot creşte profiturile cu 5%-10% şi să îşi îmbunătăţească lichidităţile.

Cererea mai mare pentru obligaţiuni guvernamentale a contribuit la scăderea randamentelor, facilitând finanţarea ţărilor din sudul Europei.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe termen de cinci ani a scăzut la 3,58%, de la 6,24% în momentul anunţării programului BCE, în noiembrie.

„Dacă economia zonei euro se va redresa dupşă declinul de 0,3% din ultimul trimestru al anului trecut, acţiunile băncilor ar putea urca cu minim 30%”, a declarat Olgerd Eichler, care administrează active de 640 milioane de euro la Main First Top European Ideas Fund în Frankfurt.

Fondul lui Eichler deţine 20% din active în acţiuni bancare, între care BNP, Banco Santander, ING şi UBS.

Te-ar mai putea interesa și
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) la uzina sa de la Valencia (Spania), transmite Reuters, relatează Agerpres....
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...