Activele nete ale SIF-urilor au crescut cu 1,8% în aprilie, la 6,4 miliarde lei

Nivelul cumulat al activelor nete ale Societăţilor de Investiţii Financiare a fost, la finele lunii aprilie, de 6,4 miliarde lei, în creştere cu 1,8% faţă de luna anterioară, informează Asociaţia Administratorilor de Fonduri - AAF.
Economica.net - lun, 19 mai 2014, 13:00
Activele nete ale SIF-urilor au crescut cu 1,8% în aprilie, la 6,4 miliarde lei

Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii aprilie a fost de 1,45 miliarde euro, cu 2% peste nivelul atins la finele lunii anterioare.

Urmărind evoluţia activelor nete în luna raportată, se observă o scădere doar la SIF Moldova (-0,85%) în timp ce la celelalte SIF se înregistrează creşteri cuprinse între 0,05% la SIF Banat-Crişana şi 5,11% la SIF Oltenia.

Pe ansamblul celor patru luni din acest an, toate cele cinci SIF înregistrează diminuări ale activelor nete pornind de la -0,44% la SIF Oltenia şi până la -4,68% la SIF Moldova.

Preţurile de închidere au continuat să evolueze pe trendul descendent înregistrat în martie, astfel că în aprilie diminuările au pornit de la -1,05% la SIF Transilvania şi au ajuns la -11,9% la SIF Muntenia. Pe ansamblul anului 2014, toate cele cinci SIF au înregistrat corecţii ale preţurilor de închidere, pornind de la -8,01% la SIF Oltenia şi până la -23,01% la SIF Transilvania.

Investiţiile pe termen scurt au înregistrat o creştere importantă cu 5,9%. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF era, la finele lunii raportate, de 91,3% (90,2% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, a crescut la 62,3%, faţă de 58,9% la finele lunii anterioare. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a fost de 68,2% (65,3% anterior) la finele lunii aprilie.

Urmărită pe fiecare SIF, evoluţia investiţiilor financiare pe termen scurt în luna raportată, comparativ cu luna anterioară, se prezintă astfel: -1,7% la SIF Banat-Crisana, 14,3% la SIF Moldova, 6,1% la SIF Transilvania, 12,7% la SIF Muntenia şi 2,6% la SIF Oltenia.

Acţiunile cotate, care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii martie în valoare 4,5 miliarde lei, şi-au modificat valoarea urcând uşor, până la 4,9 miliarde lei (8,8%) şi deţin o pondere în total active de 70,7% (66,7% anterior).

Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la finele lunii aprilie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 78,9% (78,2% anterior), SIF Banat- Banat-Crişana cu 75,0% (74,5% anterior), SIF Muntenia cu 70,3% (64% anterior), SIF Moldova 70% (57% anterior) şi SIF Oltenia 62% (60,6% anterior).

În acelaşi timp, acţiunile necotate pe ansamblul SIF, care aveau la finele lunii anterioare valoarea de 1,19 miliarde lei şi reprezentau 17,3% din total active, la finele lui aprilie erau cu -0,5% sub nivelul anterior, adică 1,18 miliarde lei şi cu 170% pondere în total active. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia unde acestea au valoarea de 613 milioane lei, iar cea mai mică deţinere la SIF Moldova cu 71 milioane lei.

Nivelul de 16,5 milioane lei al investiţiilor SIF în titlurile de stat înregistrat în luna anterioară s-a păstrat şi în aprilie. De asemenea, ponderea acestor instrumente în total active a rămas de 0,24%. Dintre toate SIF, doar Banat-Crişana deţine astfel de titluri în portofoliu.

Comparativ cu 272,1 milioane lei, cât era volumul depozitelor bancare pe ansamblul SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate, volumul depozitelor a fost de 96,6 milioane lei, adică cu 64,4% sub nivelul din luna anterioară şi cu o pondere în total active SIF de 4,8%. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare în activ se regăseşte la SIF Banat-Crişana cu 2,6%, urmată de SIF Moldova cu 1,7%, SIF Transilvania cu 1,4%, SIF Oltenia cu 0,8% şi SIF Muntenia cu 0,02%.

Obligaţiunile municipale deţinute pe ansamblul SIF însumau, la finele lunii aprilie, 60.000 lei (470.000 lei în luna anterioară) şi aveau 0,001% pondere în total active. Obligaţiunile corporative aveau pe ansamblul SIF valoarea de 90,5 milioane lei (93,5 milioane lei anterior), ceea ce corespunde unei ponderi de 1,3% în total active.

Nivelul de capitalizare înregistrat pe ansamblul SIF a fost de 3,4 miliarde lei, adică cu -6,1% mai puţin decât în luna anterioară. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,7 miliarde euro, cu -5,1 % sub nivelul lunii anterioare.

În luna aprilie 2014, SIF Transilvania şi SIF Banat Crişana au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 3,44% şi respectiv 2,53% din capitalul lor social, în cuantumul a 6.616 tranzacţii realizate pe Transilvania şi 3.051 tranzacţii pe SIF Banat Crişana.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Oltenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 1.933 tranzacţii, ce au însumat 2,27% din capitalul social.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...