Activele nete ale SIF-urilor au crescut uşor în ianuarie, la 6,6 miliarde lei

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare /SIF/ a fost de 6,6 miliarde lei la finalul lunii ianuarie 2014, în uşoară creştere (0,02%) faţă de luna anterioară, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri /AAF/.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 10:46
Activele nete ale SIF-urilor au crescut uşor în ianuarie, la 6,6 miliarde lei

Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,4 miliarde euro, cu 0,2 % sub nivelul atins la finele lunii anterioare.

SIF Transilvania şi SIF Oltenia înregistrează mici diminuări ale activelor nete, de sub 0,9%, în timp ce celelalte trei SIF, înregistrează uşoare creşteri pe intervalul 0,9% la SIF Banat-Crişana şi 0,02% la SIF Moldova.

În ceea ce priveşte nivelul preţurilor de închidere ale acţiunilor la finele lunii raportate, numai SIF Muntenia înregistrează 0,3% creştere, celelalte SIF având scăderi pe linie, cuprinse în intervalul -7,5% la SIF Moldova şi -2,5% la SIF Banat-Crişana.

Pe ansamblul SIF, investiţiile pe termen scurt au suferit o uşoară contracţie de -1,1%. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF era, la finele lunii raportate, de 94,8% (94,8% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, a coborât la 64,5% faţă de 65,1% la finele lunii anterioare. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a fost de 66% (68% anterior) la finele lunii ianuarie.

SIF Banat-Crişana, cu 73,5% (76,7% anterior), avea cea mai mare expunere pe acţiunile cotate din categoria investiţii pe termen scurt, urmată de SIF Moldova cu 71,5% (71,4% anterior), SIF Oltenia cu 61% (anterior 57,6%) SIF Muntenia cu 58,5% (63,7%) şi SIF Transilvania cu 55,4% (54,2%) comparativ cu media de 66% (65,1%) înregistrată pe ansamblul celor cinci SIF la finele lunii raportate.

Acţiunile cotate, care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii anterioare în valoare 4,9 miliarde lei, nu şi-au modificat valoarea şi deţin o pondere în total active ceva mai mare decât luna anterioară şi anume 69,7% ( 69,3%).

Acţiunile necotate pe ansamblul SIF, care aveau la finele lunii anterioare valoarea de 1,35 miliarde lei şi reprezentau 20,3% din total active, la finele lunii raportate, sunt cu 5,1% sub nivelul anterior, respectiv 1,28 miliarde lei, şi cu 18% pondere în total active. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 630 milioane lei, iar cea mai mică deţinere la SIF Moldova cu 67 milioane lei.

Faţă de nivelul de 16,1 milioane lei al investiţiilor SIF în titlurile de stat înregistrat în luna anterioară, în luna raportată se înregistrează o creştere cu 2,4%, până la nivelul de 16,5 milioane lei, iar ponderea acestor instrumente în total active se menţine 0,23%. Dintre toate SIF, doar Banat-Crişana deţine astfel de titluri în portofoliu.

Comparativ cu 310,4 milioane lei, cât era volumul depozitelor bancare pe ansamblul SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate volumul depozitelor a fost de 332,9 milioane lei, cu 7,2% peste nivelul din luna anterioară şi cu o pondere în total active SIF de 4,7%. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare în activ se regăseşte la SIF Muntenia cu 8,6%, urmată de SIF Banat – Crişana cu 7,5%, SIF Moldova cu 3,2%, SIF Transilvania cu 2,6% şi SIF Oltenia cu 1,6%.

Capitalizarea SIF-urilor a fost de 3,8 miliarde lei, adică cu 4,3% mai puţin decât în luna anterioară. Exprimată în moneda euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de 800 milioane euro, cu 4,6 % sub nivelul lunii anterioare

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi......
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...