Activele nete ale SIF-urilor au urcat la 6,7 miliarde de lei, în martie. Nivelul de capitalizare, în creştere cu 2,6%

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost de 6,71 miliarde de lei la sfârşitul lunii martie, în creştere cu 0,4% faţă de nivelul înregistrat la finele lunii februarie, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), remis, marţi, Agerpres.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 14:45
Activele nete ale SIF-urilor au urcat la 6,7 miliarde de lei, în martie. Nivelul de capitalizare, în creştere cu 2,6%

Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârşitul lunii martie a fost de 1,5 miliarde, cu 0,3% peste nivelul atins în luna precedentă.

Cea mai importantă creştere a activelor nete unitare a fost consemnată de SIF Banat-Crişana (plus 4,4%) iar cea mai severă depreciere de SIF Oltenia (minus 4,7%). Evoluţia activelor nete de la începutul anului consemnează scăderi generalizate, de la 24,8% pentru SIF Transilvania, până la 0,7% pentru SIF Muntenia.

Potrivit comunicatului AAF, evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu luna anterioară consemnează, în martie, creşteri la SIF Moldova (5,9%), SIF Oltenia (3,4%), SIF Banat-Crişana (2,6%) şi SIF Transilvania (0,6%) şi depreciere la SIF Muntenia (-1,3%).

‘Analizând structural activele în luna raportată, se poate observa că, pe total SIF, investiţiile pe termen scurt s-au apreciat cu 2,5% faţă de luna februarie, ajungând la 4,75 miliarde de lei. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a crescut la 66,4%, la finalul lunii martie (64% in februarie)’, se precizează în comunicatul citat.

Acţiunile cotate pe ansamblul portofoliilor SIF au crescut cu 2,2%, până la 4,85 miliarde de lei, iar ponderea acestora în total active SIF a fost în uşoară creştere în luna raportată, de la 67,1% la 67,8%.

Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la final de martie se cifra la 84% la SIF Transilvania (75,6% anterior), 71,7% la SIF Banat-Crişana (71,1% % anterior), 63,5% la SIF Oltenia (65,3% anterior), 62,7% la SIF Moldova (63,2% anterior) şi 61,4% la SIF Muntenia (62,1% anterior).

Acţiunile necotate pe total SIF, au rămas la valoarea de 1,22 miliarde de lei, cu o pondere de 17% în total active – similară celei de 17,2% din luna precedentă. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 546 milioane de lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 66 milioane de lei.

În luna martie, nivelul de capitalizare înregistrat pe total SIF a fost de 3,6 miliarde de lei, în creştere cu 2,6% faţă de nivelul lunii februarie. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de 800 milioane, cu 2,5% mai mică decât nivelul lunii anterioare.

SIF Transilvania şi SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 2,43% şi respectiv 0,78% din capitalul lor social.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...