ActiveWatch:Emisiunile informative şi de dezbatere electorală trebuie delimitate de cele contra cost

ActiveWatch consideră că, în campania electorală pentru parlamentare, emisiunile la care accesul candidaţilor se va face contra cost (emisiunile de promovare electorală) trebuie delimitate strict de emisiunile informative şi de dezbatere electorală, potrivit unei adrese transmise CNA.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 15:26
ActiveWatch:Emisiunile informative şi de dezbatere electorală trebuie delimitate de cele contra cost

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a supus dezbaterii publice, pe site-ul propriu, proiectul de Decizie privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale. Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 9 decembrie.

Competitorii electorali vor avea acces gratuit la posturile publice de radio şi de televiziune, în condiţiile articolului 38, alineatele 1 şi 2 din Legea nr. 35/2008, se spune în proiectul CNA. Pe de altă parte, tarifele pe emisiune şi pe unitate de timp ale fiecărui post privat de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, vor fi făcute publice şi vor fi aceleaşi pentru toţi competitorii, se precizează în proiectul de Decizie a CNA.

Într-o adresă transmisă CNA, luni, ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei spune că „problema fundamentală a actualei forme a proiectului de decizie este aceea că permite îngrădirea dreptului la informare al cetăţeanului”.

„Acest lucru este cu atât mai grav cu cât vorbim despre exercitarea dreptului la informare (drept constituţional fundamental consfinţit de art. 31 din Constituţia României) în perioada cea mai importantă din viaţa unei democraţii – alegerile pentru Parlament. Aşa cum am explicat şi în dezbaterile organizate în 2008, pe marginea unui proiect de decizie similar, considerăm că CNA, în calitatea sa de garant al interesului public în audiovizual, trebuie să se asigure că informaţia pe care alegătorul o primeşte în campanie prin intermediul televiziunilor şi al radiourilor nu este viciată”, spune ActiveWatch.

Astfel, potrivit ActiveWatch, „emisiunile la care accesul candidaţilor se face contra cost trebuie delimitate strict de emisiunile informative şi de dezbatere electorală”.

De asemenea, ActiveWatch consideră că „emisiunile de promovare electorală contra cost (care sunt în esenţă emisiuni publicitare, negociate prin departamentele de marketing şi nu rezultat al activităţii editoriale a radiodifuzorilor) nu trebuie să aibă formate care să permită confundarea lor cu emisiunile de dezbatere electorală, care sunt rezultatul activităţii jurnaliştilor”.

„De aceea, emisiunile contra cost nu pot să aibă moderatori, fie ei ziarişti angajaţi ai posturilor sau nu, aşa cum ar permite proiectul de decizie în forma actuală (art. 10, alin. 1)”, spune ActiveWatch.

Organizaţia face referire la faptul că, potrivit articolului 10, alineatul 1 din proiectul de decizie, realizatorii şi, după caz, moderatorii emisiunilor de promovare electorală şi de dezbateri electorale trebuie să fie imparţiali; să asigure echilibrul necesar desfăşurării emisiunii de dezbateri electorale, oferind, fiecărui candidat participant la discuţii posibilitatea de prezentare a opiniilor sale; să asigure echilibrul necesar desfăşurării emisiunii de dezbateri electorale, oferind, fiecărui candidat participant la discuţii posibilitatea de prezentare a opiniilor sale etc.

În adresa către CNA, ActiveWatch mai spune că „emisiunile contra cost trebuie marcate clar ca publicitate electorală”.

Totodată, ActiveWatch spune că decizia finală a CNA „ar trebui să specifice faptul că emisiunile informative şi de dezbatere electorală nu pot fi sponsorizate, aşa cum apărea în Decizia CNA din 2008 la art 11, alin. 6 şi în concordanţă cu Legea audiovizualului art. 34, alin. (4): «Se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe în integralitatea sa, precum şi a programelor de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate»”.

ActiveWatch mai roagă CNA să ia măsurile necesare pentru a formula prevederile Deciziei „într-un mod clar, fără echivoc, şi pentru a se asigura că independenţa editorială şi dreptul la informare al publicului nu vor fi încălcate”.

Proiectul de Decizie a fost elaborat de CNA având în vedere dispoziţiile Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului – în special capitolul 7 din această lege, referitor la campania electorală, şi cele ale Hotărârii Guvernului nr. 890/2012 privind stabilirea programului calendaristic din cuprinsul perioadei electorale.

Campania electorală la posturile de radio şi de televiziune va începe în 9 noiembrie 2012, ora 0.00, şi se va încheia în 8 decembrie 2012, ora 7.00, potrivit proiectului de Decizie a CNA.

Posturile de radio şi de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, care vor reflecta campania electorală, au obligaţia să comunice CNA implicarea lor în campanie, grilele emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum şi intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu în 8 noiembrie.

Totodată, în proiectul de Decizie, CNA propune dezbaterii publice două categorii de variante de emisiuni dedicate campaniei electorale.

Astfel, potrivit primei variante, în timpul campaniei, informaţiile privind sistemul electoral, tehnica votării, calendarul campaniei, programele politice, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în următoarele tipuri de emisiuni: „emisiuni informative”, „emisiuni de promovare electorală” şi „dezbateri electorale”.

A doua variantă supusă dezbaterii publice prevede existenţa a doar două tipuri de emisiuni dedicate campaniei: „de promovare electorală” şi „de dezbatere electorală”.

În proiectul CNA se mai spune că emisiunile dedicate campaniei electorale vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii.

Proiectul de Decizie poate fi consultat pe site-ul CNA. Observaţii şi propuneri la proiect pot fi transmise, în scris, de către radiodifuzori, competitori electorali, ONG-uri, precum şi de orice persoană interesată, până cel mai târziu luni, 8 octombrie 2012.

Decizia CNA privind campania electorală pentru parlamentare va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

În perioada dintre intrarea în vigoare a acestei decizii şi începerea campaniei electorale, radiodifuzorii nu au voie să difuzeze producţii audiovizuale şi spoturi publicitare care promovează competitori electorali sau care transmit sau induc mesaje electorale.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...