ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere protestează faţă de prevederile Codului insolvenţei

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului de a adopta, "în totală lipsă de transparenţă", Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, ale cărei prevederi "pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului", potrivit celor două organizaţii.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 18:32
ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere protestează faţă de prevederile Codului insolvenţei

„Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România”, arată ONG-urile într-un comunicat, precizând că Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată miercuri de Guvern şi publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede, la articolul 81, suspendarea licenţelor audiovizuale în cazul societăţilor comerciale care intră în procedură de insolvenţă.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere consideră că articolul de lege menţionat intră în flagrantă contradicţie cu articolul 30, alineatul 2, din Constituţia României care precizează că „nicio publicaţie nu poate fi suprimată”, punând astfel în pericol dreptul constituţional la liberă exprimare.

În plus, prevederea citată „sabotează atribuţiile instituţionale ale Consiliului Naţional al Audiovizualui (CNA), instituţie care, prin lege, este «autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale» (art.10, alin 2 din Legea 504/2002 a audiovizualului)” şi intră în contradicţie şi cu alte prevederi din Legea audiovizualului, în care nu este prevăzută suspendarea licenţelor şi potrivit căreia CNA este singura instituţie care poate elibera sau retrage licenţe audiovizuale, mai arată cele două ONG-uri.

Totodată, articolul 81 „este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deşi există şi alte sectoare ale economiei care funcţionează pe baza unor licenţe eliberate de autorităţi publice”, „a fost adoptat într-o totală lipsă de transparenţă, fiind introdus în ziua votului, deşi proiectul de lege fusese supus dezbaterii publice în urmă cu o lună” şi „intră în flagrantă contradicţie cu însuşi scopul procedurii de insolvenţă, de a ajuta societăţile aflate în dificultate să se redreseze”, mai spun sursele citate.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere cer Parlamentului să respingă acest articol care „pune în pericol libertatea presei şi dreptul cetăţenilor la liberă informare” şi se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu „această gravă ameninţare la adresa libertăţii presei comisă de Guvernul României”. În acest sens vor fi sesizaţi Comisarul pentru justiţie, drepuri fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding şi Comisarul pentru comunicaţii, conţinut şi tehnologie, Neelie Kroes, precizează organizaţiile semnatare.

Şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că PDL va adresa o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding în privinţa Codului insolvenţei, considerând că sunt articole ţintite în acest cod care urmăresc „subjugarea presei”.

Licenţa audiovizuală a televiziunilor şi radiourilor aflate în insolvenţă va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societăţile care deţin aceste licenţe, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.

De asemenea, Ordonanţa prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei Ordonanţe este justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Potrivit Ordonanţei, actuala legislaţie privind insolvenţa nu a ajutat la dezvoltarea „unor planuri de reorganizare reală”, ci, dimpotrivă, a furnizat „mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu şanse minimale de redresare”.

Întrebat, vineri, în Prahova, despre Codul insolvenţei adoptat de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă, premierul Victor Ponta a răspuns: „Toată lumea trebuie să plătească măcar taxele curente, pentru că este vorba despre angajaţi”.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că efectele prevederilor legate de Codul insolvenţei vor fi discutate luni la nivelul USL.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a fost consultat de Guvern cu privire la articolul referitor la radiodifuzorii care intră în insolvenţă, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

„Licenţa se suspendă automat la momentul la care radiodifuzorii (societăţile care deţin licenţe audiovizuale de televiziune, respectiv de radio, n.r.) solicită intrarea în insolvenţă şi încetează suspendarea în secunda în care ei au planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic. Practic, perioada asta este făcută în avantajul radiodifuzorului ca să nu mai piardă bani şi ca să nu mai acumuleze datorii”, a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că sunt două avantaje ale articolului referitor la audiovizual din OUG. „Primul că nu acumulezi amenzi, datorii, pierderi şi al doilea că scurtezi perioada până când ţi se confirmă planul de reorganizare de către judecătorul sindic şi reîncepi să produci bani”, a spus preşedintele CNA.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...