Activişti de mediu şi localnici din Pungeşti, în greva foamei până când Chevron va opri explorarea

Un grup de activişti de mediu şi localnici din Pungeşti (Vaslui) au intrat în greva foamei marţi, ei spunând că vor menţine acest protest până când Chevron va opri activităţile de explorare a gazelor de şist în zonă, iar interdicţia de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti va fi ridicată.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 13:42
Activişti de mediu şi localnici din Pungeşti, în greva foamei până când Chevron va opri explorarea

Un număr de 19 persoane – cinci activişti de mediu şi 14 localnici din comuna Pungeşti – au intrat în greva foamei, pe termen nelimitat.

Ei spun că vor protesta astfel până când compania Chevron va opri activităţile de explorare a gazelor de şist în zonă, dar şi până când va fi ridicată interdicţia de circulaţie pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti.

„Am decis să intrăm în greva foamei în semn de nemulţumire faţă de activităţile desfăşurate în zonă de Chevron. Suntem hotărâţi să nu renunţăm până când compania petrolieră nu va renunţa la activitatea de explorare din zonă. De asemenea, protestăm şi faţă de măsura luată de Poliţie, de restricţionare a traficului pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti”, a spus Alexandru Lupe, unul dintre cei cinci activişti de mediu care au intrat în greva foamei.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că protestatarii au anunţat instituţia că au intrat în greva foamei, pe perioadă nedeterminată.

„Noi am comunicat medicului de familie din zonă ca pe perioada programului normal de lucru să monitorizeze evoluţia stării de sănătate a persoanelor care au intrat în greva foamei. În cazul în care vor apărea probleme, persoanele afectate vor putea suna la 112, pentru a solicita intervenţia unei ambulanţe, fiind înştiinţată inclusiv conducerea Ambulanţei Vaslui”, a spus şeful DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranţă” în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...