Activitatea economică în zona euro a rămas la un nivel solid, luna trecută – Markit

Activitatea economică în zona euro a rămas la un nivel solid luna trecută, în pofida temerilor privind varianta Delta a coronavirusului şi a întreruperilor din lanţurile de aprovizionare, arată datele publicate luni de compania de analize financiare Markit transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 03 sept. 2021, 15:20
Activitatea economică în zona euro a rămas la un nivel solid, luna trecută - Markit

Datele sugerează că economia zonei euro ar putea reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până la finalul anului.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 59 puncte în august, de la 60,2 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra. În iulie fusese raportată cea mai rapidă creştere a indicatorului din ultimele două decenii, pe fondul campaniei rapide de vaccinare, care a permis redeschiderea firmelor şi majorarea cheltuielilor de consum.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Este un alt rezultat solid pentru afacerile din zona euro în august. Ne aşteptăm la un alt trimestru de creştere semnificativă în perioada iulie-septembrie 2021, şi cu certitudine economia zonei euro este în grafic să revină la nivelul de dinaintea pandemiei până la finalul anului, sau poate chiar mai devreme”, a apreciat Joe Hayes, economist la IHS Markit.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere de 2,2% a economiei zonei euro în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

Dar întreruperile din lanţurile de aprovizionare provocate de pandemie au dus din nou la creşterea preţurilor materiilor prime. Indicele privind preţurile materiilor prime a scăzut la 69,5 puncte în august, de la la 69,9 puncte în iulie.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori. Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

Totuşi, în urma redeschiderii industriei serviciilor după ridicarea restricţiilor, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut la 59 puncte în august, de la 59,8 puncte luna precedentă – cel mai ridicat nivel din iunie 2006.

Dar temerilor privind varianta Delta a coronavirusului şi reimpunerea de restricţii afectează optimismul. Indicele privind aşteptările în sectorul serviciilor a scăzut la 68,9 puncte în august, de la 69,1 puncte luna precedentă. Este cel mai redus nivel din ultimele patru luni.

Te-ar mai putea interesa și
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Centrele de date joacă un rol crucial în stocarea, procesarea și gestionarea eficientă a datelor digitale. Sunt fundamentale pentru funcționarea serviciilor online, iar anul viitor acestea se......
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Pentru prima dată în istoria sa, producătorul de vehicule comerciale Iveco și-a reînnoit întreaga gamă de produse ...
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Inflaţia în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat preşedintele ...
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP28 că îşi vor intensifica eforturile ...