Activitatea economică în zona euro – cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 21 de ani

Activitatea economică în zona euro a înregistrat în iulie cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 21 ani, în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, dar temerile privind un nou val de infecţii au afectat încrederea oamenilor de afaceri, arată datele publicate vineri de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 23 iul. 2021, 14:33
Activitatea economică în zona euro - cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 21 de ani

În timp ce campania de vaccinare accelerează şi povara cu care se confruntă guvernele în privinţa îngrijirii sănătăţii se atenuează, relaxarea restricţiilor a dus la majorarea cererii.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în iulie la 60,06 puncte, de la 59,50 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din iulie 2000. Analiştii intervievaţi de Reuters estimau o creştere a indicatorului până la 60 de puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Datele PMI peste estimări confirmă redresarea solidă aşteptată în trimestrul trei din 2021, în urma redeschiderii serviciilor, care au compensat uşoara scădere a activităţii în industrie, din cauza problemelor din lanţul de aprovizionare”, a apreciat Bert Colijn de la ING. Acesta a adăugat: „Atenuarea restricţiilor a sprijinit sectorul serviciilor dar temerile privind un nou val de infecţii au redus încrederea oamenilor de afaceri în evoluţiile din următoarele luni”.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat 60,40 puncte în iulie, de la 58,30 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2006. Analiştii intervievaţi de Reuters estima o creştere a indicatorului până la 59,50 de puncte.

Indicele privind afacerile noi a urcat 59,70 puncte în iulie, de la 58,70 puncte luna precedentă, unul din cele mai ridicate niveluri din ultimii 23 de ani, când s-a început publicarea studiului Markit.

Activitatea fabricilor a rămas solidă luna aceasta deşi indicatorul care măsoară activitatea în industrie a scăzut în iulie la 62,60 de puncte, de la nivelul record de 63,40 puncte în iunie.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat joi că avansul rapid al cazurilor de coronavirus provocate de răspândirea accentuată a variantei mai contagioase Delta reprezintă o sursă crescută de incertitudine pentru economia zonei euro.

„Economia zonei euro şi-a revenit în al doilea trimestru al acestui an şi, pe măsură ce restricţiile sunt ridicate, este pe cale să înregistreze o creştere puternică în trimestrul al treilea”, a declarat Christine Lagarde în conferinţa de presă de la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE. „Însă pandemia continuă să arunce o umbră, cu atât mai mult cu cât varianta Delta constituie o sursă crescută de incertitudine”, a precizat Lagarde. Înmulţirea cazurilor de infecţie, din cauza acestei variante, ar putea frâna relansarea în sectorul serviciilor, în special în turism şi ospitalitate, a adăugat preşedintele BCE.

În aceste condiţii, Christine Lagarde a spus că orice decizii privind reducerea parametrilor programului BCE de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) ar fi „absolut prematură”.

Anterior, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Alte cinci linii de transport în comun de suprafaţă, din totalul celor 21 care deservesc peste 350.000 de locuitori ai cartierului bucureştean Drumul Taberei, vor fi reorganizate, cu orar......
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a transmis vineri seară un comunicat ...
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Producătorul de componente auto Schaeffler AG a inaugurat vineri o nouă fabrică în Szombathely, vestul Ungariei, o investiţie ...
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Grupul Agroland, care operează cea mai mare reţea de magazine cu produse pentru grădinărit, îngrijirea animalelor şi ...