Activitatea economică în zona euro s-a redresat în martie

Activitatea economică în zona euro a crescut neaşteptat luna aceasta, arată datele preliminare publicate de compania de analize financiare Markit, dar evoluţia bună nu va continua probabil în aprilie, în condiţiile în care cea mai mare parte a Europei este afectată de restricţiile severe impuse pentru a stopa răspândirea celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 25 mart. 2021, 05:55
Activitatea economică în zona euro s-a redresat în martie

Fabricile şi-au majorat producţia la cel mai rapid ritm lunar din peste 23 de ani, contracarând încetinirea din sectorul dominant al serviciilor, care este mult mai vulnerabil la restricţii, scrie Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în martie la 52,50 de puncte, de la 48,80 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel de la finalul lui 2018.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Chiar dacă cei mai optimişti respondenţi la sondajul realizat de Reuters estimau o creştere a indicatorului până la 51 de puncte, majoritatea se aşteptau la un avans modest, până la 49,1 puncte.

„Creşterea indicatorului în martie este o vestă bună dar tendinţa nu va continua probabil, în urma înăspririi restricţiilor”, a apreciat Jessica Hinds de la Capital Economics.

Motorul creşterii economice a Europei, Germania, a raportat în martie un nivel record al creşterii activităţii fabricilor, dar şi un avans al sectorului serviciilor, după cinci luni de declin.

În Franţa, a doua economie a zonei euro, activitatea fabricilor a crescut peste aşteptări, iar industria a avut cel mai rapid ritm de creştere din ultimii peste trei ani.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor a urcat în martie la 48,80 de puncte, de la 45,70 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau să crească până la 46 de puncte. Este cel mai ridicat nivel din august.

Sporirea cererii pentru produse prelucrate a ajutat la creşterea indicatorului PMI care evaluează activitatea fabricilor în martie la 62,40 de puncte, de la 57,90 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 1997 şi mult peste estimările analiştilor, de 57,70 puncte.

Creşterea a fost determinată de un avans record al producţiei fabricilor din Germania, dar şi din întreaga regiune, în urma majorării comenzilor industriale şi a exporturilor.

În 11 martie, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit uşor prognoza privind evoluţia economiei zonei euro, care încă este afectată de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).

În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4% în 2020, faţă de o creştere cu 3,9% previzionată în decembrie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Oficialul a adăugat că riscurile la adresa perspectivelor economice au devenit mai echilibrate, dar ar putea înclina spre o deteriorare pe termen scurt, din cauza efectelor pandemiei şi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea ei.

Te-ar mai putea interesa și
Profi, uzina Dacia şi Kaufland, firmele private cu cei mai mulţi angajaţi din economie în anul crizei Covid-19
Profi, uzina Dacia şi Kaufland, firmele private cu cei mai mulţi angajaţi din economie în anul crizei Covid-19
Profi rămâne liderul clasamentului firmelor private cu cei mai mulţi angajaţi din economie şi 2020, în ciuda domolirii ritmului de creştere a numărului de angajaţi faţă de anii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: Cinci oferte pentru studiul de fezabilitate necesar electrificării liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: Cinci oferte pentru studiul de fezabilitate necesar electrificării liniei
CFR Infrastructură a primit cinci oferte la licitația pentru "Servicii de elaborare Studiu de Fezabilitate pentru Electrificarea ...
Mazda Motor Corporation accelerează planurile de electrificare
Mazda Motor Corporation accelerează planurile de electrificare
Mazda Motor Corporation a anunțat astăzi că își va accelera planurile globale de electrificare. Până în 2030, compania ...
Cum să scapi de Biroul de Credit şi să poţi accesa un nou împrumut. Banca Națională a modificat regulamentele specifice
Cum să scapi de Biroul de Credit şi să poţi accesa un nou împrumut. Banca Națională a modificat regulamentele specifice
O serie de modificări aduse de BNR la câteva dintre regulamentele care prevăd înscrierea debitorilor în Centrala Riscului ...