Activităţile nucleare ale Iranului îngrijorează AIEA – „Au adunat suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a rechemat miercuri Iranul la ordine, după ce a constatat o modificare a modului de operare pentru îmbogăţirea uraniului la 60% în uzina subterană Fordo, care nu fusese raportată anterior, notează AFP.
AGERPRES - joi, 02 feb. 2023, 08:45
Activităţile nucleare ale Iranului îngrijorează AIEA -

Instanţa ONU, însărcinată cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare, „a detectat în timpul unei vizite neanunţate din 21 ianuarie că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod semnificativ diferit” faţă de ceea ce fusese declarat de Teheran, potrivit unui raport consultat de AFP.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, s-a declarat „îngrijorat de această schimbare semnificativă” făcută „fără a informa agenţia în prealabil”.

„Acest lucru este în contradicţie cu obligaţiile Iranului şi subminează capacitatea Agenţiei (…) de a pune în aplicare măsuri eficiente la acest loc”, a spus el.

Situl Fordo a fost supravegheat în mod deosebit de când Iranul a început să producă acolo uraniu îmbogăţit la 60% în noiembrie 2022, pe lângă uzina din Natanz.

Acest prag îl depăşeşte cu mult pe cel de 3,67% stabilit prin acordul din 2015 dintre Teheran şi marile puteri şi se apropie de cel de 90% necesar pentru producerea unei bombe atomice.

De la retragerea Statelor Unite din acest pact în 2018 şi reintroducerea sancţiunilor, Iranul, care a negat mereu că ar dori să se doteze cu bomba atomică, a renunţat treptat la angajamentele asumate.

„Au adunat suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare”, chiar dacă sunt necesare şi alte etape, a avertizat săptămâna trecută Grossi în plenul Parlamentului European.

Negocierile pentru relansarea acordului, care au început în aprilie 2021, sunt la punct mort pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran şi marile puteri occidentale.

Te-ar mai putea interesa și
Prelungirea Ghencea: Tronsonul 1 este realizat 25%, iar tronsonul 2 – 90%. Se caută al doilea constructor
Prelungirea Ghencea: Tronsonul 1 este realizat 25%, iar tronsonul 2 – 90%. Se caută al doilea constructor
Lucrările la tronsonul 1 din cadrul proiectului Prelungirea Ghencea sunt realizate în proporție de 25%, iar cele de pe tronsonul 2 au ajuns la un stadiu de 90%, a transmis marți viceprimarul......
Startup-ul românesc de video marketing Videowise obține o investiție de 3 milioane de dolari de la investitori strategici de la Google, Meta, Slack și alții
Startup-ul românesc de video marketing Videowise obține o investiție de 3 milioane de dolari de la investitori strategici ...
Videowise, platforma de video marketing pentru brandurile din e-commerce fondată în 2021 de designerul de produs Claudiu ...
Compania românească Robot Industries lansează primul robot cu Chat GPT integrat
Compania românească Robot Industries lansează primul robot cu Chat GPT integrat
Robot Industries, o companie 100% românească în domeniul soluțiilor de robotizare și automatizare, lansează în premieră ...
UE extinde, până în martie 2024, reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%
UE extinde, până în martie 2024, reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%
Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord marţi să prelungească cu un an, până în martie 2024, reducerea ...