1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

News

Birocraţia şi inerţia "bat" pandemia: medicii de familie spun că eliberarea avizelor epidemiologice pentru toţii elevii excede legialaţia

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), for reprezentantiv al medicilor de familie din ţara noastră, spune, într-o luare de poziţie trimisă Economica.net că eliberarea avizelor epidemiologice pentru toţi elevii excede legislaţia şi că eliberarea adeverinţei de sport la fiecare început de an reprezintă un abuz din partea unităților de învățământ. 

"Societatea Naţională de Medicina Familiei a luat act cu surprindere de afirmațiile care circulă în spațiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice și a adeverințelor de sport de către medicii de familie pentru toți copiii care vor începe școala în data de 14 septembrie 2020. Astfel de solicitări exced legislația în vigoare și nu doar că reflectă necunoașterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă, totodată, și necunoașterea riscului la care sunt supuși părinții și copiii în mod inutil.

Normele privind setul documentelor necesare și momentul eliberării acestor documente sunt prevăzute explicit în Anexa 3 la Ordinul Ministrului Educației și al Ministrului Sănătății 5289/1668/2011, precum și în informarea nr 1329/08.09.2020, transmise de Ministerul Sănătății către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București", spun oficialii SNMF.

În Anexa 3 a Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi al Ministrului Sănătăţii nr. 5289/1668/2011, pe care Economica.net a consultat-o, se specifică în ce situaţii se eliberează adeverinţele medicale şi avizele epidemiologice:

Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:

- la înscrierea în clasa I;
- la terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar;
- la transferul elevului într-o altă unitate şcolară.

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:

- după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin trei zile consecutive;

- la plecarea în tabere, vizite de studiu.

"Menționăm că este necesar a se face distincția între avizul epidemiologic care are o durată limitată de valabilitate, mai ales în context pandemic, și adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învățământ (la intrarea în grădiniță, clasa întîi, clasa a V-a şi clasa a IX-a) și se eliberează la data efectuării examenului de bilanț tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an școlar.

Adeverința de sport solicitată medicului de familie nu este un document necesar a fi prezentat pentru practicarea orelor de educație fizică și sport. Solicitarea acestui document la fiecare început de an reprezintă, de asemenea, un abuz din partea unităţilor de învăţământ.

Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfășurare în siguranță a cursurilor și pentru protejarea copiilor în școli și grădinițe. Chiar e greu de înțeles și pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinți și copii la ușile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada școlarizării, dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile.
Reamintim faptul SNMF a transmis, în repetate rânduri, că este necesar ca în fiecare instituție de învățământ școlar sau preșcolar, în context pandemic, să fie disponibil un cadru medico-sanitar, încadrat conform normelor legale, care să coordoneze efectuarea triajului epidemiologic zilnic, spun oficialii SNMF.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO