Adeverinţele de venit si certificatele de atestare fiscală vor fi online de la 1 noiembrie

O propunere de modificare a legislaţiei actuale, făcută de Ministerul Finanţelor, arată că, din această toamnă, adeverinţele de venit si certificatele de atestare fiscală vor putea fi cerute și transmise online către instituțiile publice beneficiare. 
Economica.net - mie, 21 sept. 2016, 11:46
Adeverinţele de venit si certificatele de atestare fiscală vor fi online de la 1 noiembrie

Concret, de la 1 noiembrie 2016, ANAF va pune la dispoziție celorlalte instituții publice, inclusiv primării, pe bază de protocol de schimb de informații, pârghiile necesare în vederea transmiterii, în format electronic, a documentelor ce atestă situaţia fiscală a contribuabililor, în vederea acordării, de către instituțiile respective, a unor drepturi legale, arată un comunicat al Finanţelor.

Implementarea noului sistem creează premisele eliminării prezenței unui numar semnificativ de contribuabili la ghișeele fiscului tinand cont de faptul ca, anual, administrațiile fiscale eliberează în medie peste 5 milioane de adeverințe de venit și peste 300 de mii de certificate de atestare fiscal.

Pentru aplicarea acestor prevederi, este în curs de elaborare un proiect de ordin al președintelui ANAF.

Exemple de aplicare:

În cazul certificatului de atestare fiscală: O instituţie sau autoritate publică lansează o procedură de achiziţie publică, în desfăşurarea căreia este necesară prezentarea de către potenţialii ofertanţi (persoane fizice sau juridice) şi a unui certificat de atestare fiscală.

În prezent: certificatul de atestare fiscală se solicită de către persoana fizică sau juridică, prin depunerea unei cereri la organul fiscal central competent. După emiterea acestuia, persoana fizică sau juridică în cauză revine la sediul organului fiscal central pentru a i se înmâna acest act administrativ şi a-l prezenta instituţiei sau autorităţii publice care l-a solicitat.

După modificare: pe bază de protocol de schimb de informaţii, instituţia sau autoritatea publică va solicita, în mediu electronic, organului fiscal central competent, emiterea certificatului de atestare fiscală şi, tot în formă electronică, acesta va fi transmis instituţiei sau autorităţii publice solicitante.

Astfel se va elimina deplasarea şi timpul pierdut de către persoana fizică sau juridică în cauză, atât la sediul organului fiscal central, cât şi la sediul instituţiei sau autorităţii publice pentru prezentarea certificatului de atestare fiscală.

În cazul adeverinţelor de venit: În vederea soluţionării unei cereri depusă de o persoană fizică pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei de domiciliu/reşedinţă, o autoritate publică locală solicită persoanei fizice în cauză, prezentarea unei adeverinţe de venit.

În prezent: adeverinţele de venit se solicită de către persoana fizică, prin depunerea unei cereri la organul fiscal central, iar după emiterea adeverinţei de venit, persoana fizică în cauză, revine la sediul organului fiscal central pentru a i se înmâna acest act administrativ şi a-l prezenta autorităţii publice locale care a solicitat-o.

După modificare: pe bază de protocol de schimb de informaţii, autoritatea publică locală va solicita direct, în mediu electronic, organului fiscal central, emiterea adeverinţei de venit şi, tot în formă electronică, aceasta va fi transmisă autorităţii publice locale. Avantajul: În această situaţie, se va elimina deplasarea şi timpul pierdut de către persoana fizică în cauză la sediul organului fiscal central, cât şi aglomeraţia produsă la organele fiscale centrale, având în vedere că aceste ajutoare se acordă pe o perioadă de timp determinată.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...