Administraţia americană a autorizat vaccinul împotriva Covid-19 inventat de Moderna

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a Statelor Unite a acordat vineri autorizaţia de urgenţă pentru folosirea vaccinului împotriva COVID-19 creat de compania Moderna, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 19 dec. 2020, 06:46
Administraţia americană a autorizat vaccinul împotriva Covid-19 inventat de Moderna

Vaccinul tinerei firme americane din domeniul biotehnologiei se alătură astfel celui creat de Pfizer-BioNTech în imensa campanie de vaccinare care a început luni în Statele Unite.

„Felicitări, vaccinul Moderna este acum disponibil!”, a declarat preşedintele Donald Trump.

Ca şi în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, autorizat în urmă cu o săptămână, acceptul FDA a fost acordat a doua zi după avizul favorabil al unui comitet de experţi americani.

Dacă remediul Pfizer-BioNTech a stabilit deja un record, nici Moderna nu se lasă mai prejos: vaccinul său a fost aprobat la 19 zile de la depunerea cererii oficiale, comparativ cu 22 de zile, cât a durat în cazul Pfizer.

„Cu două vaccinuri disponibile acum pentru prevenirea COVID-19, FDA a făcut un nou pas crucial în lupta împotriva acestei pandemii”, a declarat şeful agenţiei, Stephen Hahn.

Distribuţia dozelor, gândită de luni de zile, urmează să „înceapă imediat”, a precizat Moderna într-o declaraţie făcută după anunţul obţinerii autorizaţiei.

Vaccinul, din care executivul american a pre-cumpărat 200 de milioane de doze (comparativ cu 100 de milioane de la Pfizer), este eficient în proporţie de 94,1%, conform unei sinteze a informaţiilor furnizate FDA de către Moderna.

Firma din Massachusetts a promis să distribuie 20 de milioane de doze până la sfârşitul lunii decembrie 2020, apoi alte 80 de milioane în primul trimestru al anului 2021 şi restul de 100 de milioane în al doilea trimestru (adică până la sfârşitul lunii iunie 2021). Deoarece este administrat în două doze la un interval de patru săptămâni, aceasta înseamnă că vor fi vaccinate 100 de milioane de persoane.

Moderna, care a primit fonduri federale în valoare de 2,5 miliarde de dolari ca parte a operaţiunii Warp Speed, a lucrat la acest vaccin în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Sănătate.

Formula companiei poate fi stocată la -20°C şi nu la -70°C, cum este cazul vaccinul dezvoltat de Pfizer. Punerea în flacoane are loc la subcontractorul Catalent din Bloomington, Indiana, unde Moderna livrează pungi de 50 de litri de vaccin fabricat în New Hampshire.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemie cu peste 313.000 morţi şi peste 17.4 milioane de cazuri confirmate de COVID-19.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...