Administraţia Fondului pentru Mediu vrea să finanţeze eco-parcurile şi magazinele care vând doar produse vrac

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) lucrează la un proiect prin care să poată acorda finanţare magazinelor “zero waste”, care nu generează deşeuri, întrucât vând alimente şi produse la vrac, dar şi eco-parcurilor, în care sunt colectate, reparate şi vândute obiecte vechi şi unde cetăţenii vor putea dona mobilă şi obiecte uzate, pentru a fi reparate sau recondiţionate şi vândute la preţuri accesibile, informează NEWS.ro.
Economica.net - mar, 12 apr. 2016, 12:50
Administraţia Fondului pentru Mediu vrea să finanţeze eco-parcurile şi magazinele care vând doar produse vrac

“Sistemul de management al deşeurilor în România nu funcţionează aşa cum ar trebui. Şi una din direcţiile prioritare pe care încerc să o promovez este de a impulsiona tranziţia către economia verde şi către economia circulară. Administraţia Fondului pentru Mediu este practic „banca” noastră, prin care putem să finanţăm proiecte care să aibă cu adevărat relevanţă pentru mediu. O să avem o linie de finanţare de 100 de milioane de lei pentru proiecte strict pe zona de deşeuri. Aici, ca exemplu, avem centrele eco-parc, care este un model în care cetăţenii donează produse de care nu mai au nevoie, ele sunt reparate şi revândute la preţuri accesibile. Centrele vor colecta unelte, mobilă, materiale de construcţii pentru renovări. Este un model care funcţionează foarte bine în Suedia”, a declarat marţi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, la conferinţa Circular 2, organizată de Green Report.

Ministrul Cristiana Paşca Palmer a precizat că banii pot fi reinvestiţi în comunitate.

În ceea ce priveşte o posibilă reţea de magazine “zero waste”, ministrul Mediului a spus că vânzarea la vrac ar reduce risipa de alimente şi şi deşeurile din ambalaje. Beneficiarii pentru această linie de finanţare ar fi autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale.

“În anii ’70, când eu eram în clasele primare, politica era de a recicla hârtia, sticla şi aveam o cotă la şcoală de dus borcane. Bunica mea croşeta din rafie plasele cu care mergeam la cumpărături, acum suntem inundaţi de plastic. (…) Datorită consumului extraordinar şi a felului în care noi ca societate umană, care creştem foarte mult demografic, avem un impact foarte mare asupra mediului, asupra planetei, asupra sistemului planetar. S-au făcut calcule, dacă această populaţie, de aproape nouă miliarde de oameni care se estimează că vom fi până în 2050, ar avea consumul şi stilul de viaţă european sau american, ne-ar trebui vreo trei planete Pământ ca să susţinem aşa ceva. Noi nu avem decât o singură planetă şi pe aceasta trebuie să o gospodărim cât mai bine”, a afirmat ministrul Mediului.

La rândul său, preşedintele AFM, Jakab Istvan, prezent la eveniment, a spus că instituţia vrea să extindă liniile de finanţare pentru proiectele considerate “verzi”.

„Anul trecut, singurul program nou pe care Administraţia Fondului de Mediu l-a lansat a fost Programul Rabla, toate celelalte au fost continuări ale unor programe mai vechi. Eu la AFM trebuie să fac în aşa fel încât aceste programe să devină realitate şi este o provocare pentru noi să elaborăm ghiduri noi pentru programele lansate în acest an”, a declarat noul preşedinte al AFM, Jakab Istvan.

Programul “Rabla” va primi o finanţare de 145 milioane de lei şi un buget suplimentar de 75 de milioane de lei, pentru stimularea achiziţionării de maşini electrice şi hibride şi pentru construcţia de infrastructură de alimentare a acestora.

De asemenea, programul “Casa Verde” va fi repornit, primind o finanţare de 140 milioane lei, dar şi o suplimentare de 45 milioane lei pentru stimularea construirii de clădiri verzi şi a eficientizării energetice a clădirilor vechi.

O altă linie de finanţare este cea de educare a publicului cu privire la aspecte legate de mediu, pentru care AFM a alocat 30 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...