Administraţia Trump recunoaşte că a copiat din revista Forbes ca să întocmească ”lista oligarhilor”

Asemănarea izbitoare între raportul abia publicat de Departamentul american al Trezoreriei cu privire la oligarhi ruşi şi lista celor mai bogaţi ruşi din 2017 publicată de revista Forbes nu este o coincidenţă, scrie The Independent, preluat de News.ro.
Economica.net - mar, 30 ian. 2018, 21:24
Administraţia Trump recunoaşte că a copiat din revista Forbes ca să întocmească ”lista oligarhilor”

Un purtător de cuvânt al departamentului a confirmat marţi pentru BuzzFeed News că anexa neclasificată a raportului provine din clasamentul Forbes al ”celor mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia în 2017”, scrie News.ro.

Dezvăluirea este susceptibilă să provoace critici cu privire la rigoarea raportului Departamentului de Stat şi să consolideze ideea că lista spune în principal care este elita rusă şi nu o dezvăluire oficială a corupţiei politice din jurul Kremlinului, aşa cum sugerează unii congresmeni americani, comentează The Independent.

Congresul a comandat acest raport, în baza unei măsuri pe care preşedintele Donald Trump a promulgat-o în august fără tragere de inimă. La vremea aceea, preşedintele american a criticat măsura ca ”serios viciată”.

Aproape toţi cei 96 de oligarhi listaţi în raportul emis de Guvern, care deţin fiecare o avere estimată la peste un miliard de dolari, apar în clasamentul Forbes.

Întrebat dacă există ”vreun adevăr în criticile potrivit cărora lista Trezoreriei a fost inspirată sau provine din lista Forbes”, un purtător de cuvânt al Trezorerieii a răspuns ”da”.

”Numele şi valoarea averilor oligarhilor din versiunea neclasificată a raportului au fost selectate pe baza unor criterii obiective provenind din surse disponibile public”, a declarat el sub protecţia aninimatului.

Secţiuni din raportul Trezoreriei rămân clasificate şi ar conţine alte nume ale unor multimilionari ruşi.

Foşti oficiali de la Trezorerie au declarat că probabil Congresul va reacţiona cu furie în cazul în care raportul clasificat nu este mai substanţial, având în vedere natura neobişnuită a listei neclasificate, pe care apar nume ale unor prieteni ai preşedintelui rus Vladimir Putin dar şi ale unor inamici ai săi precum fraţii miliardari Aleksei şi Dmitri Anaiev, ale căror întreprinderi au fost confiscate în ultimii ani.

”Faptul că lista publică a oligarhilor reflectă lista Forbes este «prea drăguţ» pentru Congres şi îi înfurie pe legiuitori”, a declarat Liz Rosenberg, o fostă angajată a Departamentului Trezoreriei.

”Administraţia poate că şi-a păstrat mai multă credibilitate cu privire la politica faţă de Rusia în rândul acestor congresmeni furioşi dacă are o listă mai restrânsă pe baza altor criterii”.

Vestea publicării listei a provocat unde de şoc în rândul elitei ruse, iar iniţiaţi de la Washington precum fostul angajat al Departamentului de Stat Daniel Fried au primit oferte atractive pentru a încerca să scoată clienţi ruşi de pe listă.

Însă mulţi ruşi au răsuflat uşuraţi după ce Trezoreria americană a publicat, în noaptea de luni spre marţi, raportul, care include precizări din partea administraţiei Trump potrivit cărora acesta nu este o listă de sancţiuni şi că Statele Unite nu impun noi sancţiuni prin lege pentru moment.

Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei ruse, a apreciat că administraţia americană pare că ”pur şi simplu a copiat agenda telefonică a Kremlinului”.

Putin a denunţat la rândul său lista drept un ”act inamical” şi a minimalizat orice necesitate a unor măsuri de retorsiune.

”Rusia să se ghideze după vechea zicală: câinii latră, caravana trece”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...